Kinderkamp VN in Gaza verwoest

Een onbekende groep militanten heeft het afgelopen weekeinde in de Gazastrook een zomerkamp van de Verenigde Naties voor Palestijnse kinderen aangevallen en grotendeels vernietigd. Het zomerkamp aan het strand, waar iedere dag circa vijfhonderd kinderen tussen de zeven en vijftien jaar spelen en leren, werd in de nacht van zaterdag op zondag aangevallen, toen er geen kinderen aanwezig waren.

De militanten boeiden volgens verschillende Palestijnse bronnen de bewaker en vernielden veel materialen, speelgoed en tenten. Volgens UNRWA, de VN-organisatie die het kamp organiseert, lieten ze een brief achter met drie kogels, die bestemd zouden zijn voor onder anderen de UNRWA-chef in Gaza, John Ging.

De VN en Hamas, de islamitische organisatie die de Gazastrook bestuurt, hebben de aanval scherp afgekeurd. Ging suggereerde in zijn verklaring dat de aanval mogelijk is uitgevoerd door een moslimfundamentalistische groep die het oneens is met de VN-zomerkampen, waar jongens en meisjes gezamenlijk spelen, leren en sporten. Volgens het Palestinian Center for Human Rights in Gaza (PCHR) heeft een onbekende groep met de naam ‘Homeland Freemen’ onlangs in een brief opgeroepen tot sluiting van de zomerkampen, omdat meisjes er leren dansen, zwemmen en sporten.

De laatste maanden wordt het gezag van Hamas in de door Israël en Egypte geblokkeerde en verarmde Gazastrook steeds openlijker uitgedaagd door gewapende groepen. Zo zijn enkele politieposten van Hamas aangevallen. Politieke analisten zeggen dat de groepen vaak gevormd worden door voormalige leden van Hamas’ militaire vleugel, die de koers van de beweging te gematigd vinden.