Internationaal kort

Zeker twintig doden bij gevechten in hoofdstad Somalië

Mogadishu. Bij gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu tussen extremistische moslimrebellen en Somalische militairen zijn de afgelopen dagen zeker twintig burgers gedood. Dat meldden een mensenrechtenorganisatie en medische bronnen gisteren. Volgens inwoners van Mogadishu hebben rebellen van de strengislamitische Al-Shabaab de afgelopen dagen geprobeerd het presidentiële paleis in te nemen, maar ondervinden ze weerstand van het Somalische leger en troepen van de Afrikaanse Unie. (Reuters, AP)

Ook Australië zet nu diplomaat Israël uit

Canberra. De Australische regering zet een diplomaat van de Israëlische ambassade het land uit, nadat uit Australisch politieonderzoek is gebleken dat Israël Australische paspoorten heeft vervalst voor de moordoperatie op een belangrijke Hamasleider. Dat maakte de Australische minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith gisteren bekend. Mahmoudm al-Mabhouh werd volgens de politie van Dubai in zijn hotelkamer vermoord door agenten van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. In maart wezen de Britten wezen hierom al een Israëlische diplomaat uit. (Reuters, BBC)

‘Cuba versoepelt gevangenisregime’

Havana. Cuba heeft het gevangenisregime voor politieke gevangenen versoepeld na gesprekken met rooms-katholieke leiders. Gevangenen die ver weg van huis opgesloten zitten, worden dichter bij huis geplaatst en zieke gevangenen worden toegelaten tot een ziekenhuis. Dat zegt dissident Guillermo Farinas, die vanwege dit onderwerp sinds februari in hongerstaking is. De Cubaanse regering heeft niet op het nieuws gereageerd. (BBC)

Minder kindersterfte dan aangenomen

Londen. De sterfte onder kinderen tot vijf jaar is sinds 1970 met ongeveer zestig procent afgenomen. Volgens de studie van het Institute for Health Metrics and Evaluation in Washington sterven jaarlijks minder kinderen dan eerder werd aangenomen. De afname zou te danken zijn aan anti-malarianetten, inentingen en hiv-preventiemaatregelen. (AP)