Ingreep CajaSur niet overdrijven

CajaSur heeft ‘zelfmoord’ gepleegd. De kleine spaarbank, die in handen was van de katholieke kerk in het Spaanse Córdoba, is dit weekeinde onder curatele gesteld door de Spaanse centrale bank, nadat op het laatste moment de onderhandelingen met de grotere Andalusische concurrent Unicaja waren misgelopen. CajaSur is weliswaar klein, maar de interventie is schokkend en een krachtige waarschuwing aan het adres van andere in problemen zittende spaarbanken.

Het was een publiek geheim dat CajaSur in moeilijkheden verkeerde. De bank leed vorig jaar een verlies van 596 miljoen euro, waardoor een aandelenkapitaal overbleef van ongeveer 240 miljoen euro. Maar de grote vraag is waarom de bank koos voor de ‘nucleaire’ optie van een interventie door de Spaanse centrale bank en niet voor een overeenkomst met Unicaja, waarmee zij sinds vorig jaar zomer besprekingen voerde.

CajaSur wijt het afketsen daarvan aan het feit dat Unicaja geen toezeggingen wilde doen over het behoud van arbeidsplaatsen. Maar het voormalige management is de controle nu helemaal kwijt. CajaSur zou geliquideerd, opgesplitst of aan een andere partij - zoals een buitenlandse bank - verkocht kunnen worden. Wellicht hoopt de bank, wier voormalige bestuursvoorzitter een katholieke priester is, te worden overgenomen door een instelling buiten Andalusië, zodat er minder overlappende activiteiten zijn en wellicht minder arbeidsplaatsen verloren zullen gaan.

De hele episode duidt erop dat de sanering van spaarbanken, die in wezen worden gecontroleerd door politici, nooit rechttoe-rechtaan verloopt. De enige andere bank waarbij de Spaanse centrale bank tot nu toe heeft moeten ingrijpen was Caja Castilla la Mancha (CCM) vorig jaar. Toen het nieuwe management er eenmaal zat, werd duidelijk dat de toestand van de leenboeken veel slechter was dan de bank had laten doorschemeren.

Het besluit van CajaSur zal de belastingbetaler geld kosten. Er wordt gespeculeerd dat de bank meer dan 2 miljard euro nodig zou kunnen hebben uit het Fonds voor Ordelijke Sanering (FROB), dat al meer dan 500 miljoen euro ter beschikking heeft gesteld om het kernkapitaal van CajaSur te schragen. Als de fusie met Unicaja was doorgegaan, had de gefuseerde bank geld kunnen krijgen uit het Depositogarantiefonds, dat wordt bekostigd door de sector zelf.

De koersen van de beursgenoteerde banken van Spanje daalden als gevolg van het nieuws, maar beleggers moeten niet overdrijven. CajaSur werd duidelijk slecht bestuurd. En in tegenstelling tot de chaotische gang van zaken bij CCM vorig jaar, is de Spaanse centrale bank deze keer snel en doelmatig te werk gegaan, met nieuwe managers in de startblokken. De hoop is dat alleen al de dreiging van een interventie door de centrale bank andere spaarbanken ertoe zal aanzetten hun consolidatie te bespoedigen.

Fiona Maharg-Bravo

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Fiona Maharg-Bravo