Hockeysters Den Bosch weer beste van Europa

De hockeysters van Den Bosch hebben zondag de Club Champions Cup gewonnen. Het elftal van trainer Raoul Ehren, dat vorige week kampioen van Nederland werd, versloeg in de finale in Amstelveen het Duitse UHC Hamburg met 3-0. Het was voor Den Bosch de elfde achtereenvolgende eindzege in de Europacup. Amsterdam had zich eerder al verzekerd van de derde plaats.

Den Bosch ondervond in de finale weinig weerstand van Hamburg. Bij rust leidde de ploeg met 1-0 door een doelpunt van Maartje Goderie. Kort na de pauze was Goderie opnieuw trefzeker: 2-0. De derde treffer kwam op naam van Lidewij Welten.

Janneke Schopman speelde haar laatste wedstrijd voor Den Bosch. De 33-jarige aanvoerder doet met het Nederlands team nog wel mee aan het wereldkampioenschap in Argentinië. Daarna gaat ze als coach van de hockeysters van SCHC aan de slag. „Het besef dat dit de laatste keer was, drong tijdens de wedstrijd tot me door”, zei Schopman. „Je denkt: ‘Shit, het is nu echt voorbij.’ Het is fantastisch om het hier op deze manier af te sluiten.”

Trainer Ehren blijft na het succesvolle jaar – met twee hoofdprijzen – actief bij de Brabantse club. „Er is nog zoveel te doen bij Den Bosch”, zei hij. „Ik ben nog niet klaar. Er liggen voldoende uitdagingen.”

Bij het mannentoernooi, de Euro Hockey League (EHL), was UHC Hamburg wel succesvol. De Duitse ploeg was in de eindstrijd met 3-1 te sterk voor Rotterdam. Amsterdam eindigde als derde door in de ‘troostfinale’ het Spaanse RC Polo Barcelona na shoot-outs te verslaan. Voor Rotterdam had het winnen van de EHL het seizoen nog enigszins kunnen redden. Het team van trainer Hans Streeder slaagde er namelijk niet in zich te kwalificeren voor de play-offs in de Nederlandse competitie.

Rotterdam ging lang gelijk op met UHC Hamburg. Een mislukte balaanname van Willem Hertzberger, net voor rust, leidde een kans in voor UHC. Marco Miltkau scoorde van dichtbij. Rotterdam leek de titel direct na rust te kunnen vergeten, toen Patrick Breitenstein een strafcorner benutte. Maar Phil Burrows, die eveneens doel trof uit een strafcorner, verkleinde vier minuten later de achterstand tot 2-1. De Duitsers hielden stand en beslisten zes minuten voor het einde via Breitenstein, ditmaal met een strafbal, het duel.

Streeder, terugkijkend op een matig seizoen: „We spelen met Rotterdam nu zes jaar in de hoofdklasse en doen een aantal jaren mee in Europa. Dat we de play-offs niet hebben gehaald, kan een keer gebeuren. Belangrijk is nu wat we ervan leren en hoe we hiermee omgaan.” (ANP)