'Hardehuidproducten'

Er is een nieuwe lenteangst voor vrouwen! Heeft je vriendin hem al? Heb jij hem misschien zelf al? Nee, het is niet de angst om te dik te zijn, of om te wit te zijn of om haren te hebben op plaatsen waar geen haren horen – dat zijn de drie al langer bekende lenteangsten. Maar net als dat klassieke trio steekt de nieuwe angst ook uit ontblootnoodzaak de kop op. Het is de angst voor harde voeten. Nu gratis verkrijgbaar in de meeste reclameblokken op tv.

Die reclameblokken zitten de laatste weken ineens vol filmpjes waarin voeten met grote gele randen en diepe droge kloven razendsnel weer worden omgetoverd in kinderlijk zachte poezelige voetjes. Eén in voeten gespecialiseerd merk heeft voor dit doel zelfs een scala aan ‘hardehuidproducten’ ontwikkeld. Het gaat gelukkig vooral om crèmes en zalfjes, maar ik heb ook al enkele enge mesjes en griezelige raspen gesignaleerd. Om plakken eelt weg te snijden of weg te raspen, alsof het kaas is. En dan denk je ondanks jezelf en je voeten toch even: als ik nu fanatiek smeer, hoef ik dáár misschien nooit aan te beginnen.

Wat ook niet helpt: elk glimmend blad heeft de laatste maanden wel een artikel gehad over mensen die in een speciaal kuurcentrum hun voeten door kleine visjes schoon laten eten. Dan is er toch iets aan de hand met de hedendaagse voet, dat moet wel. Er zit te veel eelt op. Maar ja, op voeten zit nu eenmaal eelt. Wanneer is het te veel? Geen idee. Daar begint de paniek al. Straks ziet iemand mijn voeten en heb ik te veel eelt. Straks heeft verder iedereen zijn voeten onteelt – dan heb ik zéker te veel eelt. Ik moet die crème. Ik wil ook geen harde voeten, dat klinkt vies. Ik wil die crème. Zie je? Het werkt. En niemand zag het aankomen.

Hoewel. Ik herinner me ineens hoe een vriendin me jaren geleden, toen ik de eerste teenslippers van het jaar aan had, geschokt toeriep: „Hoe zijn je voeten?” Begreep ik toen niks van, maar omdat ze daarna „Oké” zei, lette ik er niet op. Had ik dat wel gedaan, dan was ik nu misschien rijk geweest met mijn revolutionaire lijn van hardevoetencrèmes.

Ik moet beter opletten. Maar eerst ga ik smeren.

Ellen de Bruin

    • Ellen de Bruin