'Gouden Palm van verveling'

De toekenning van de Gouden Palm van het filmfestival van Cannes roept verdeelde reacties op. Het experimentele Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives van de Thaise regisseur Apichtapong Weerasethakul won zondagavond de belangrijkste prijs op het festival. Volgens de Franse krant Libération heeft de jury gekozen voor ‘grande cinéma’. Maar concurrent Le Figaro noemt de film ‘saai en onbegrijpelijk’, en spreekt van ‘La palme de l’ennui’, (‘De Gouden Palm van de verveling’). Het Spaanse blad El Pais stelt dat de winnaar ‘slaapverwekkend, absurd en grotesk is’. De meditatieve film gaat over de nierpatiënt Boonmee, die niet lang meer te leven heeft en in zijn laatste dagen bezoek krijgt van zowel zijn overleden vrouw als zijn zoon, die voortleeft in de vorm van een soort mensaap. De jury, onder voorzitterschap van de Amerikaanse regisseur Tim Burton, had veel tijd nodig om tot de beslissing te komen. „We hebben er de hele dag over gepraat”, zei Burton tijdens een persconferentie, na afloop van de prijsuitreiking. Hij prees de film omdat die gebruik maakt van elementen uit het fantasygenre, „op een manier die ik nog nooit gezien had”. (NRC)