EU ziet stemming met gebreken

De parlementsverkiezingen in Ethiopië werden gekenmerkt door een gebrek aan politieke ruimte, zo hebben waarnemers van de Europese Unie geconcludeerd.

Nog voor de EU vanochtend haar persconferentie hield, eisten honderdduizend betogers in Addis Abeba „respect voor onze soevereiniteit”. „Onze stem is niet te koop” was onder andere – in het Engels – te lezen op affiches die de betogers meedroegen.

„Het verkiezingsproces is ontsierd door een vernauwende politieke ruimte en het ontbreken van een effen speelveld”, zei delegatieleider Thijs Berman. Er was te weinig transparantie en de scheiding tussen regeringspartij en staat was vervaagd. Gezien de onvolkomenheden die al zijn geconstateerd achtte hij het „onwaarschijnlijk” dat de waarnemersdelegatie in haar definitieve oordeel van vrije en eerlijke verkiezingen zal kunnen spreken, zei hij. Maar dat betekent volgens Berman niet dat de uitkomst als zodanig niet geldig is.

Volgens voorlopige uitslagen nadat 75 procent van de stemmen was geteld, heeft het regerende Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF) 90 procent van de stemmen veroverd. In de hoofdstad Addis Abeba veroverde het EPRDF 20 van de 23 zetels. Vijf jaar geleden gingen 22 zetels nog naar de oppositie.

Ook in andere Ethiopische steden werden vanochtend grote betogingen van steun voor de regering georganiseerd. In Addis Abeba had een groot aantal betogers borden bij zich met leuzen waarmee buitenlandse mensenrechtenorganisaties werden gekritiseerd, met name Human Rights Watch. Deze organisatie leverde gisteren kritiek op het verkiezingsproces. Human Rights Watch wees erop dat kiezers te horen hadden gekregen dat ze voedselhulp, overheidsbanen, leningen en opleidingsmogelijkheden konden kwijtraken als ze tegen de regeringspartij stemden.

Ethiopische verkiezingsfunctionarissen zeiden vandaag geen onregelmatigheden te hebben gezien. Een regeringswoordvoerder zei dat de verkiezingen eerlijk en vrij waren.