ECB kocht miljarden aan staatsobligaties bij

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week opnieuw voor miljarden aan Europese staatsobligaties opgekocht van banken. De ECB kocht voor 10 miljard euro aan obligaties, waarmee de teller voorlopig op in totaal 26,5 miljard euro staat.

Dat maakte de ECB gisteren bekend. Handelaren zeggen in de Financial Times dat het merendeel van de 10 miljard werd opgekocht nadat de Duitse regering vorige week plotseling een verbod op het zogenoemde naked short selling op staatsobligaties afkondigde. Daarbij speculeren handelaren op een koersdaling van dergelijke obligaties zonder ze zelf in bezit te hebben. Ook verboden de Duitsers de handel in kredietverzekeringen op bepaalde staatsobligaties alsmede het speculeren op een koersval van tien grote Duitse financiële instelling. De maatregel van de Duitsers leidde tot een scherpe koersval van de euro.

De ECB mag van de regeringen van de eurolanden sinds 10 mei staatsobligaties van een aantal probleemlanden in de eurozone opkopen bij banken. De maatregel heeft binnen de ECB tot zware discussies geleid. Het Duitse blad Der Spiegel meldde op 15 mei dat zowel de president van de Duitse centrale bank, Axel Weber, als president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank tegen het opkopen zouden hebben gestemd. Door staatsobligaties uit de markt te halen, drukt de ECB per saldo geld bij. Dat vergroot het risico op inflatie.

Mede daarom haalt de ECB elke week voor eenzelfde bedrag aan liquiditeit uit de geldmarkten door banken te laten intekenen op een zogenoemde tender. Daarbij leveren banken geld in bij de centrale bank. Zij krijgen daar maximaal 1 procent rente voor. Vorige week tekenden 223 banken voor 162,7 miljard euro in op de tender van 16,5 miljard. De gemiddelde rente bedroeg toen 0,28 procent. Deze keer werd 86 miljard geboden door 93 banken tegen 0,27 rente.

Het totaalbedrag van 26,5 miljard dat de ECB tot nu toe heeft opgekocht, wordt door analisten als erg laag ingeschat. Zij verwachten dat de ECB op termijn voor vele honderden miljarden aan staatsobligaties uit de Europese probleemlanden zal moeten opkopen om enig effect te sorteren. Spanje, Griekenland, Portugal Ierland en Italië hebben samen voor 2.400 miljard euro aan staatsobligaties uitstaan. De ECB heeft daar nu iets meer dan 1 procent van in handen. Mocht de ECB daadwerkelijk voor honderden miljarden instappen, dan is het de vraag of de ECB in staat is dat zelfde bedrag ook weer uit de markten te halen.