Doden tijdens jacht politie op drugsbaas

Bij een poging om de Jamaicaanse drugsbaas Christopher ‘Dudus’ Coke te arresteren, zijn in de hoofdstad Kingston in twee dagen vier doden gevallen. Ruim duizend militairen en agenten bestormden afgelopen nacht een complex in de arme wijk Tivoli Gardens.

De 40-jarige Coke moet in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen wegens drugs- en wapenhandel. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is Coke een van de gevaarlijkste drugshandelaren ter wereld. Hij zou aan het hoofd staan van een netwerk dat in de VS en het Caraïbisch gebied marihuana en crack verkoopt.

Vorige week gaf de Jamaicaanse premier Bruce Golding zijn maandenlange verzet tegen de uitlevering van Coke op. Daarop ontstonden zware gevechten tussen drugsbendes, die de arrestatie van hun leider willen verhinderen, en het leger en de politie.

Bij de bestorming van een huizencomplex in de arme wijk Tivoli Gardens, de uitvalsbasis van Coke, is gisteren een militair gedood. Bij het geweld zijn de laatste twee dagen ook twee agenten en een burger omgekomen. Het hoofdbureau van de politie is aangevallen en de luchthaven werd gesloten. Zondag werd in delen van Kingston een maand lang de noodtoestand afgekondigd.

Jamaica is de grootste producent van marihuana in de regio. De drugsbendes, die soms hele wijken controleren, zijn actief betrokken bij wapenhandel. Het eiland, met 2,8 miljoen inwoners, heeft mede hierdoor een van de hoogste percentages moorden ter wereld. Vorig jaar vielen er 1.660 doden.

De drugsbende die door Coke wordt geleid, de zogenoemde Shower Posse, heeft nauwe banden met de regerende Labor Party van premier Golding. In Jamaica zijn veel bendes gelieerd aan politieke partijen, omdat ze stemmen voor politici kunnen ronselen.

De ‘Shower Posse’ van Coke – vernoemd naar de kogelregen waarmee tegenstanders werden geëxecuteerd – is ooit opgericht door Coke’s vader, Lester Lloyd Coke. Lester stierf in 1992 als gedetineerde door een gevangenisbrand, in afwachting van een mogelijke uitlevering naar de VS.

Een portret van Christopher ‘Dudus’ Coke is te lezen via nrc.nl/buitenland