Dode in Uruzgan door bermbom

Collega’s van de in Uruzgan omgekomen korporaal Luc Janzen hebben gisteren afscheid van hem genomen. De 25-jarige militair kwam zaterdag om het leven toen zijn voertuig op een bermbom reed. Ook een Franse militair en een Afghaanse tolk werden gedood. Vier Nederlandse militairen raakten gewond, van wie twee zwaar.

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maakte de aanslag zaterdagavond bekend. Met de dood van Janzen komt het aantal omgekomen militairen sinds het begin van de missie in 2006 op 24. Janzen is, net als drie van de gewonden, afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon in Oirschot. De vierde gewonde komt van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz in Schaarsbergen.

De aanslag vond plaats in de Tangivallei, tussen Deh Rawood en Tarin Kowt. Volgens Defensie werd de eenheid van Janzen zaterdag verzocht ondersteuning te bieden in dat gebied toen Franse en Afghaanse militairen een geïmproviseerd explosief hadden gevonden.

Na het opruimen van het explosief reed de Mercedes Benz van Janzen op een andere bermbom. In en rond de vallei houden zich vaker Talibaanstrijders op. Van Uhm zei zaterdag op de persconferentie: „Deze periode kenmerkt zich door een verhoogde activiteit van onze tegenstanders. Een herkenbaar patroon waar we ruim van te voren op anticiperen.”

Een woordvoerder van Defensie laat weten dat de Landmachtdagen aanstaand weekend doorgaan, maar wel op „gepaste wijze”.