Coach Mourinho blijft na zege in Madrid

Inter wordt na het winnen van de Champions League gehuldigd zonder coach José Mourinho. De architect van het succes ziet Real Madrid als een nieuwe uitdaging.

Bayern München 0 Inter Milaan 2

Ruststand 0-1. 35. Milito 0-1, 20 Milito 0-2. Scheidsrechter: Webb (Eng). Toeschouwers: 74.954.

Het is half één ’s nachts als José Mourinho onder applaus van een paar honderd journalisten de perszaal van Real Madrid binnenloopt. De 47-jarige coach van Internazionale krijgt een paar uur na het binnenhalen van de Champions League de vraag voorgelegd of hij in het Estadio Santiago Bernabéu blijft. „Nee, ik blijf hier niet. Ik ga met de ploeg mee terug naar Italië”, zegt de Portugees met een glimlach op zijn gezicht.

Een half uur later vertrekt de spelersbus van Inter echter zonder Mourinho naar de Madrileense luchthaven Barajas. De architect van het succes besluit de huldiging in Milaan aan zich voorbij te laten gaan om samen met zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes onderhandelingen met Real Madrid te voeren. Zijn tweejarige project bij Inter is voorbij. De wereld veroveren met ‘de Koninklijke’ is de nieuwe uitdaging van Mou.

Mourinho zal na zijn successen bij het Portugese FC Porto, het Engelse Chelsea en het Italiaanse Inter bij het Spaanse Real Madrid de sterrenselectie snel naar zijn hand willen zetten. „Real Madrid is een grote club die graag prijzen wil winnen. Maar prijzen win je niet omdat je een bepaald shirt aan hebt. En ook niet omdat je veel geld uitgeeft”, zegt Mourinho als hem wordt gevraagd wat hij van de nummer twee van Spanje vindt. „Om prijzen te winnen heb je een bepaalde mentaliteit nodig. Totale overgave. Je moet met zijn allen een team willen vormen. Van de kok tot de materiaalman. Zoals een familie. Zo hebben we dat ook bij Inter Milaan gedaan: één grote familie.”

Na het laatste fluitsignaal van de Britse arbiter Howard Webb laat ‘papa’ Mourinho op het veld zijn emoties de vrije loop. Kort daarvoor heeft hij de felicitaties voor de 2-0 zege van zijn meester Louis van Gaal in ontvangst genomen. De coach van Bayern München mag er dan na afloop nogmaals op hameren dat hij wél aanvallend voetbal predikt, maar Mourinho wint voor de tweede keer in zijn loopbaan de Champions League.

De spelers van Inter springen uitzinnig over het veld. Over het gezicht van Mourinho lopen tranen. De coach hijst zijn zoontje José junior op zijn schouders. „Jalalalalala jalalalala José Mourinho”, scandeert de aanhang van de Nerazzurri.

Mourinho en Massimo Moratti vallen elkaar in de armen. De coach verwezenlijkt de droom van de voorzitter van Inter Milaan. De 65-jarige petroleummagnaat heeft nu, net als zijn vader Angelo Moratti in 1964 en 1965, de belangrijkste Europese beker in het clubvoetbal veroverd.

Mourinho: „Ik zie mijn tijd bij Inter als een ongelooflijk huwelijk. De voorzitter heeft nu wat hij altijd wilde. Een foto met de spelers van Inter en de cup. Dezelfde plaat als zijn vader. Inter zal voor altijd in mijn hart zitten. Als ik in de toekomst tegen Inter speel zal dat voelen als thuiskomen.”

Mourinho, die van 1997 tot 2000 als assistent van Louis van Gaal bij FC Barcelona actief was, heeft met catenaccio-voetbal ongekende successen behaald bij FC Porto, Chelsea en Inter. De coach heeft het ultradefensieve systeem van de Argentijnse grondlegger Helenio Herrera gemoderniseerd. Mourinho heeft in Milaan in een tijdsbestek van twee jaar een elftal gebouwd dat het effectiefste voetbal van Europa speelt. Topploegen als Chelsea, FC Barcelona en Bayern München werden op imponerende wijze onschadelijk gemaakt. De spelers van Internazionale wachten geduldig op de fouten van de tegenstander en slaan dan vanuit de counter toe.

Zo ook zaterdag tegen Bayern München. De Argentijn Diego Milito scoort in de 35ste en de 70ste minuut en beslist de finale.

De Portugese coach weet als geen ander de spelers voor zich te winnen. De wijze waarop hij de Nederlander Wesley Sneijder losweekt van Real Madrid is symptomatisch. Mourinho bestookt de bij Madrid op een zijspoor geraakte voetballer met sms’jes waarin hij hem smeekt naar Inter Milaan te komen. De Utrechtse volksjongen is gevoelig voor de benadering van de coach en betaalt zijn vertrouwen op het veld terug. Sneijder speelt een topseizoen en wint voor het eerst in zijn carrière de Champions League. Zoals Samuel Eto’o, Esteban Cambiasso en Milito onder Mourinho ook weer uitgroeien tot internationale toppers. Maar het team is de enige echte ster in Mourinho’s filosofie.

Sneijder heeft zaterdagnacht een twinkeling in zijn ogen als hem wordt gevraagd naar de inbreng van Mourinho. „Zijn aandeel in dit succes is natuurlijk heel groot”, zegt de 25-jarige international. „Inter vormt een perfecte mix. Mourinho komt met een bepaalde tactiek en wij voeren die uit. We hebben de kampioenen van Engeland, Spanje en Duitsland verslagen. Iedereen mag zeggen wat ze willen, maar de Champions League is van ons.”

Inter en Sneijder zullen met weemoed afscheid nemen van hun architect. Real Madrid verwelkomt de kampioenenmaker zeer hartelijk.

    • Koen Greven