Broederliefde tussen Indiase Ambani's bloeit weer op

Kan broederliefde geld opleveren? De verzoening tussen de Indiase miljardairs Mukesh en Anil Ambani heeft de aandelenkoersen van diverse bedrijven onder hun beheer een impuls gegeven. Maar hoewel de betere verstandhouding hun veel stress en advocatenkosten zal besparen, zullen de vriendschappelijke betrekkingen op de langere termijn waarschijnlijk weinig waarde toevoegen.

Er is enige ruimte voor joint ventures tussen de conglomeraten van de twee broers, respectievelijk Reliance Industries en de Anil Dhirubhai Ambani Group (ADAG). Maar die zijn van minder belang. Een fusie van beide concerns, die de opsplitsing uit 2005 ongedaan zou maken, heeft economisch gezien weinig zin, gezien de huidige vorm van hun bezittingen.

Het oorspronkelijke Reliance-conglomeraat, dat in 1966 werd gesticht door de vader van de twee Ambani’s, Dhirubhai Ambani, is tijdens zijn snelle groei enorm gediversifieerd geraakt, waarbij onderdelen met een positieve kasstroom werden gebruikt om nieuwe ondernemingen te financieren. Dat is de normale gang van zaken in een ontwikkelingsland, waar kapitaal schaars is. Net als in het geval van de Koreaanse ‘chaebols’ kan deze aanpak in zulke economieën de beste manier zijn om snelle diversificatie en groei te bekostigen.

Maar toen Ambani senior in 2002 overleed, was Reliance zo groot geworden en kapitaal in India zo makkelijk verkrijgbaar, dat de verdeling van het conglomeraat tussen zijn twee zonen in 2005 verdere groei niet in de weg stond. Reliance Industries heeft sinds 1977 een beursnotering, net als diverse dochterondernemingen van dit concern en van ADAG. Gezien de mondiale aantrekkingskracht van Indiase aandelen en de goede staat van dienst van beide concerns is de verkrijgbaarheid van kapitaal niet langer een probleem.

Daarom is het einde van de vete tussen de broers minder belangrijk dan het misschien lijkt, althans in bedrijfsmatige zin. Wel is het zo dat ADAG-dochter Reliance Communications in 2008 niet met het Zuid-Afrikaanse mobieletelefonieconcern MTN kon fuseren, omdat Reliance Industries die overeenkomst wist te dwarsbomen.

Maar in het algemeen zijn de activiteiten van beide concerns nu zó verschillend dat ruzies noch joint ventures – of zelfs het zeer onwaarschijnlijke hernieuwde samengaan van de twee – vermoedelijk veel waarde zullen opleveren. Hoe dan ook, beide broers kunnen uiteindelijk concluderen dat de beste manier om de aandeelhouderswaarde te verhogen het verkopen van bedrijfsonderdelen en zich concentreren op hun activiteiten is. Nu worden ze in ieder geval niet langer afgeleid door hun onderlinge vete.

Martin Hutchinson

    • Martin Hutchinson