Kruidenpil

Naast homeopathische middelen, kruidengeneesmiddelen en ‘gewone’ geneesmiddelen, zijn deze maand de eerste traditionele kruidengeneesmiddelen geregistreerd door het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Traditionele kruidengeneesmiddelen mogen zonder doktersrecept worden verkocht en de producent hoeft niet aan te tonen dat ze werken. Ze moeten wel veilig zijn en de overheid moet bereidingswijze en de farmaceutische kwaliteit kunnen controleren. Als een kruidenpreparaat langer dan 30 jaar medisch wordt gebruikt, waarvan langer dan 15 jaar binnen de Europese Unie, dan is een registratie als traditioneel kruidengeneesmiddel mogelijk.

Daarmee komt een tweede categorie medicijnen op de Nederlandse markt die veilig is, maar waarvan de fabrikant niet hoeft aan te tonen dat het beter werkt dan een nepmiddel.

De homeopathische geneesmiddelen zijn ook zo’n groep. De ingrediënten daarvan zijn ook vaak kruidenextracten, maar zo verdund dat op farmaceutische gronden een werking niet te verwachten valt. Een daarvan te onderscheiden groep vormen de kruidengeneesmiddelen. Daarin zijn onverdunde extracten van plantenwortels, -stengels of -bloemen verwerkt. Daarbij is werking en bijwerking te verwachten

De eerste twee in Nederland geregistreerde traditionele kruidengeneesmiddelen zijn twee identieke producten die onder verschillende namen (Kaloba en Umkan) zijn geregistreerd. Kaloba en Umkan zijn verkoudheidverdrijvende druppels met het wortelextract van Pelargonium sidoides, een plant van een plantengeslacht dat oorspronkelijk uit zuidelijk Afrika komt.

Kaloba en Umkan mogen dan traditionele kruidengeneesmiddelen zijn, ze zijn in Nederland nog niet op de markt. In Duitsland is het identieke middel Umckaloabo beroemd. Het heeft een eigen website (www.umckaloabo.de). Umckaloabo betekent ‘zwaar hoesten’ in een Zuid-Afrikaanse taal. De werking is trouwens redelijk wetenschappelijk aangetoond, maar niet genoeg voor een officiële registratie. De verkoudheidsklachten verdwenen na vier dagen grotendeels bij bijna 70 procent van de patiënten en maar bij 30 procent van de slikkers van een nepmiddel.

Wie in Nederland nu al Pelargoniumextract tegen verkoudheid zoekt, moet Nisyleen Forte kopen.

Wim Köhler