Basso in Giro op weg naar roze trui

Ivan Basso mocht vanmiddag in de Ronde van Italië als laatste van de favorieten starten in de klimtijdrit over 12,9 kilometer naar Plan de Corones. Zondag won de Italiaanse renner in grootse stijl de zware bergrit naar de top van de Monte Zoncolan. Hij loste alle concurrenten, van wie wereldkampioen Cadel Evans op 1.19 minuut als tweede eindigde. Een dag eerder moest Basso in de rit over de Monte Grappa alleen zijn ploeggenoot Vincenzo Nibali laten voorgaan.

De Spanjaard David Arroyo, die net als nummer twee Richie Porte vorige week dertien minuten voorsprong pakte na een lange vlucht, nam de leiding over in het klassement. Basso klom naar de derde plaats op 3.31 minuut, vóór de andere kanshebbers op de eindzege. Carlos Sastre volgt op 4.21, Evans op 4.43 en Aleksandr Vinokoerov op 5.51. Beste Nederlander is debutant Bauke Mollema, die in de bergritten als zevende en dertiende eindigde en nu veertiende staat in het klassement.

Voor 150.000 toeschouwers toonde Basso (32) op de gevreesde Zoncolan wie bergop de sterkste is in de 93ste Giro. In de 10,1 kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 12 en pieken van 22, ontstond een prachtig gevecht. Basso, Evans en Michele Scarponi losten na 7,3 kilometer Nibali, Vinokoerov en Damiano Cunego. Op zes kilometer onder de top moest Scarponi eraf. Evans klampte even later ternauwernood aan, maar twee kilometer verder was het superieure beentempo van Basso hem te machtig. De Giro-winnaar van 2006, die vorig jaar terugkeerde van een dopingschorsing, voltooide de klim in 40.45 minuut. Het record blijft op naam van Gilberto Simoni, die in 2007 tot 39 minuten kwam.

Na de rustdag van gisteren en de klimtijdrit van vandaag volgen deze week nog drie bergritten, voordat de Giro zondag eindigt met een tijdrit in Verona.

In de Ronde van Californië ging de eindzege naar de Australiër Michael Rogers. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden hield de Amerikanen David Zabriskie en Levi Leipheimer achter zich. De Canadees Ryder Hesjedal won in de heuvels rond Los Angeles de slotetappe. Marc de Maar (Unitedhealthcare) eindigde als beste Nederlander op de dertiende plaats in het klassement. Thomas Rabou (net als De Maar ex-Rabobank) won het bergklassement.

Taylor Phinney (19) won zaterdag de 58ste editie van Olympia’s Tour. De Amerikaan leidde vanaf de eerste dag en won vier van de zeven ritten, waaronder de slottijdrit in Hoofddorp.