Wat is vastgoed in het Frans?

Fijne tip voor woningcorporatiedirecteuren die vrezen dat ze wegens twijfelachtige vastgoedtransacties nog claims aan de broek krijgen: verhuis naar Brasschaat in België. De Maserati die de frauderende Rochdale-directeur Hubert Möllenkamp bezat, zou daar niet zijn opgevallen. Maar belangrijker, misschien dat je je daar nog kunt verschuilen voor de Nederlandse rechter.

Voormalig topman van Fortis Jean-Paul Votron tracht zich zo te verstoppen. Hij probeerde gisteren, net als zijn voormalige collega’s Maurice Lippens en Gilbert Mittler, getuigenverhoren te ontlopen in een zaak die is aangespannen door zeven beleggers die geld kwijtraakten tijdens de ondergang van Fortis. De top van de bank heeft zaken veel te rooskleurig voorgesteld, vindt het zevental.

De Belg Votron koos destijds zijn optimistische bewoordingen zowel in het Frans als in het Nederlands. Interviews in het Nederlands? ‘Keen probleem’. Nu wel. Votron, Mittler en Lippens, die met zijn familie de Zeeuwse badplaats Cadzand wil opkopen, willen door een Belgische rechter gehoord worden. In het Frans.

De rechtbank wees het af, het gerechtshof ook en nu probeert hun advocaat het bij de Hoge Raad. Een verhoor best, maar dan in hun moedertaal. De rechter beraadt zich op een tegenactie.

De Fortis-mannen proberen de Nederlandse civiele rechter te mijden. Woningcorporatiedirecteuren hebben vooralsnog met de strafrechter te maken. Deze week werden vijf verdachten aangehouden die worden verdacht van miljoenenmalversaties bij de Hoofddorpse corporatie SGBB. De Amsterdamse corporatie De Key deed aangifte tegen twee voormalige directeuren. Eerder is al een justitieel onderzoek gestart bij het eveneens Amsterdamse Rochdale.

Sinds hun verzelfstandiging hebben corporaties hun activiteiten in projectontwikkeling flink laten toenemen. Die hebben soms weinig meer te maken met hun sociale taken. Daarmee zijn ze dicht tegen de commerciële vastgoedwereld aan gaan schurken. Een wereld van veel geld, met alle verleidingen van dien.

Gek genoeg zijn de corporaties geen civiele claims tegen hun voormalige directeuren begonnen. Waar de strafrechter voor morele genoegdoening kan zorgen, hebben de huurders er meer aan als frauderende directeuren daadwerkelijk ook opdraaien voor schade die hun corporatie is aangedaan.

Waarschijnlijk zijn Votron en de zijnen ook in België niet meer veilig. Toevallig viel justitie daar gisteren binnen bij een andere voormalige Fortis-topman, Filip Dierckx. In België loopt namelijk nog een strafzaak tegen de bank. Zo sluit het net zich: Vluchten kan niet meer.

Daan van Lent

    • Daan van Lent