Wat hebben we veel meegemaakt

Schrijver Kluun schaduwt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Deel 6 en slot: Ik neem het voor lief dat je als voorzitter van de AKO-prijs nu niet op mij kunt stemmen.

Bes... lieve Femke,

Ik heb begrepen dat je een gat in de lucht sprong toen je vernam dat wij een week lang een koppeltje zouden gaan vormen. Begrijp me niet verkeerd, ik maakte me geen amoureuze illusies, maar ook ik was opgelucht. Aardige man, hoor, die Alexander Pechtold, maar om daar nou een hele week mee door te brengen...

Nee, dan jij. Dat je, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, als voorzitter van de aankomende AKO Literatuurprijs nu niet meer op mij kunt stemmen, neem ik op de koop toe. Dan maar een keer een literaire prijs mislopen. Andersom kan ik het nu niet meer maken om op jou te stemmen op 9 juni, maar dat deed ik toch al niet, dus voor jou had onze samenwerking alleen maar voordelen.

Toch moet ik nog iets kwijt. Die campagnestop was, neem ik aan, overmacht, maar het viel me wel wat van je tegen dat je je maandag ziek meldde. Ontliep je me nou? Toen ik je onlangs op de voorpagina van Het Parool voordroeg als mijn ideale burgemeester van Amsterdam, luisterde je ook al niet. Ik ben niet achterdochtig aangelegd, maar ik kon begin deze week de neiging niet onderdrukken om van nieuwsrubriek naar nieuwsrubriek te zappen om te checken of je toch niet stiekem ergens in den lande campagne aan het voeren was.

Maar daarna... Jeetje, wat hebben we veel meegemaakt samen, hè? Lezingen, debatten, persconferenties, interviews, Tilburg, Den Haag, Enschede, bij die aardige lezers van Tubantia, lekker samen lunchen, het kon niet op. (Waarom wilde je nou eigenlijk per se die hoofdredacteur en die voorzitter van jullie, die man die zo op Jan Siebelink lijkt, erbij hebben? Op dat soort momenten begrijp ik je nog steeds niet, maar misschien ging het ook wat te snel voor je.)

Ik ben trouwens niet meer boos hoor, over dat je zei dat je dolgraag had willen carpoolen naar Enschede, maar een beetje bang was dat er misschien een foto in de media zou verschijnen van de lijsttrekker van GroenLinks die uit Kluuns foute grote Amerikaan stapt. Dan kan je nog beter met een sigaret in je mond betrapt worden.

Tot slot: je had het er bij Tubantia over dat je dertien zetels denkt te behalen. Haal je dat echt? Ook zonder mijn stem? Weet je wat? Als je hem echt nodig hebt, sms maar even.

Je trouwe volger, Kluun

PS: Ik weet dat ik beloofd had er niet over te praten, maar kwam je nu de tweede of de derde week van juli samen met Robert en de tweeling naar ons huis in Ibiza?

Lees eerdere afleveringen op nrc.nl/uitdestolp