Warm & koud

In het binnenland krijgen we warme Pinksterdagen, maar aan zee en zeker op de Wadden kan het wat betreft temperatuur en mogelijk ook qua zonneschijn tegenvallen.

Met een noord- tot noordwestenwind wordt tamelijk vochtige lucht aangevoerd. Daarin kan boven het koude zeewater gemakkelijk mist of laaghangende bewolking ontstaan. Op de stranden langs de Hollandse kust en vooral ook op de Wadden kan deze bewolking de zon hinderen. Bovendien is het er zondag aan de frisse kant met zelfs bij zonneschijn geen hogere temperaturen dan 15 graden.

Landinwaarts begint Eerste Pinksterdag plaatselijk met nevel of zelfs met laaghangende bewolking. In de loop van de ochtend komt de zon door en ’s middags is het prachtig lenteweer met temperaturen van 20 tot 23 graden.

Tweede Pinksterdag passeert een koufront met enkele wolkenvelden en vooral in de oostelijke helft van het land misschien een bui. Voor de passage van het front schijnt de zon en wordt het landinwaarts nog warm met temperaturen van 20 tot mogelijk 24 graden. Aan de kust blijft het droog met ’s middags ook redelijk wat zon, maar met een frisse noordwestenwind is het daar maar een graad of 13.

Na Pinksteren blijft het een aantal dagen vrij fris, met weliswaar geregeld zon, maar temperaturen van 14 tot 17 graden.