Test: koptelefoons met actieve ruisonderdrukking

In een lawaaierige omgeving is het lastig om van je muziek of video’s te genieten. De oplossing: koptelefoons met actieve ruisonderdrukking. Het was een lezer die na de test van de luxe Bowers & Wilkins P5 koptelefoon (299 euro) opperde dat het tijd was voor een vergelijking van de beste geluidswerende koptelefoons. Goede ideeën zijn

headphones1

In een lawaaierige omgeving is het lastig om van je muziek of video’s te genieten. De oplossing: koptelefoons met actieve ruisonderdrukking.

Het was een lezer die na de test van de luxe Bowers & Wilkins P5 koptelefoon (299 euro) opperde dat het tijd was voor een vergelijking van de beste geluidswerende koptelefoons. Goede ideeën zijn er om opgevolgd te worden -  bovendien kan de koptelefoon dan nog meteen voor vaderdag (of een verlate moederdag) op de lijst.

Het testveld bestaat uit drie systemen met oorschelp (Bose Quietcomfort 15, Sony MDR NC500D en JVC HC NC80) en vier in-ear systemen (oorpluggen) van Philips, JVC en Sony. Ruisonderdrukking werkt bij deze koptelefoons op dezelfde manier, met anti-geluid. Microfoontjes aan de buitenkant herkennen monotone geluiden, de speakers geven dezelfde frequenties een fractie later weer. De geluidsgolven staan uit fase en heffen elkaar op, waardoor die zoem- of bromtoon een stuk zachter wordt. Als het goed is, tenminste.

Een vliegtuigmotor, de sneltrein, de stofzuiger, de lawaaierige computers op kantoor verdwijnen naar de achtergrond. Andere, niet-monotome geluiden zoals mensen die tegen je praten of de muziek die je beluistert zijn goed hoorbaar. Dat anti-geluid voelt alsof je oren onder druk staan, maar dat went. Het heeft ook enigszins gevolgen voor de weergave, die minder dynamisch en ruimtelijk is dan bij een goede passieve koptelefoon. De duurdere koptelefoons uit deze test halen het niet bij de B&W P5 (high end) en de Sony MDR V600 (mid range) die voor deze test als referentiemateriaal dienden. Maar goed,  die hebben dan weer geen ruisonderdrukking.

Bose Quietcomfort 15 (299 349 euro)

Bose is zo bose-qc-15overtuigd van de Quietcomfort koptelefoon dat het visitekaartjes meegeeft om nieuwsgierige medereizigers meteen naar de website door te verwijzen. In de koptelefoon (208 gram) past een AAA-batterij die enkele tientallen uren meegaat. Het setje is verpakt in een handzaam zwart etui, met ruimte voor extra accessoires. Onzin, want de Quietcomfort wordt alleen maar met een verloopplug voor vliegtuigstekkers geleverd. Er zit geen volumeknop bij, geen afstandsbediening voor wat extra instellingen. Alleen aan-uit en een simpel led-lampje. Meer is ook niet nodig: deze koptelefoon zit als gegoten – ook zonder ruisonderdrukking dempt de Quietcomfort al prima. Zodra je de ruisonderdrukking activeert verdwijnt het merendeel van het hinderlijke geruis van de vliegtuigmotor vrijwel in zijn geheel, zelfs in huis of op kantoor blijken brom- en zoemtonen weg te vallen. De geluidsweergave is goed – prettig gebalanceerd - en die visitekaartjes zijn terecht.
www.bose.nl

Sony MDR NC500D (399 euro)

sony-nc500dSony belooft met digitale ruisonderdrukking 99 procent van het achtergrondgeluid weg te nemen. Daarbij hoort een ingewikkelde formule van de TNSR (Total Noise Suppression Ratio) Die laatste procent laat zich lastig meten in een lawaaierig vliegtuig, maar qua comfort en geluidskwaliteit kan de NC500 zich meten met de Bose Quietcomfort 15. Aangename stilte, waarin je eigen muziek op een normaal niveau afgespeeld kan worden. Vanwaar het prijsverschil? De NC500 heeft drie verschillende standen, gericht voor gebruik in vliegtuig, bus/trein en op kantoor. Daarnaast zit er een monitor knop op, waarmee je de muziek even kunt stoppen als er tegen je gesproken wordt. Daarnaast heeft de Sony een extra batterijhouder, waarmee je nog langer kunt werken. De NC500 heeft ook een ingebouwde lithium-ion accu die je oplaadt met een externe adapter. Het enige wat je de Sony kan verwijten is zijn onhandig grote etui, dat behoorlijk wat van de handbagage in beslag neemt.
www.sonystyle.nl

JVC HC NC80 (circa 45 euro)

JVCNC80E_smallDeze JVC is een compacter en een stuk betaalbaarder (40 tot 50 euro) dan de luxe koptelefoons van Sony en JVC. De oorschelpen van de NC80 zijn echter niet groot genoeg om over het hele oor te vallen. Daardoor lekt er nogal wat omgevingsgeluid langs en moet je je eigen muziek wat harder zetten om boven de herrie uit te komen. De NC80 biedt een verrassend evenwichtig geluidsbeeld en geeft ook muziek weer als je de ruisonderdrukking niet aan hebt staan. Behalve de aan/uit-knop zit er een wide- en low-instelling op (wide is het meest effectief). De AAA-batterij zit in het linker oor, de bediening aan de rechterkant. Het snoer is wat dik en wispelturig in vergelijking met de concurrenten, maar qua prijs-kwaliteitverhouding kan de JVC zeker een potje breken.
www.jvc.nl


In-ear systemen

Philips-shn7500_00_smalll

Philips SHN 7500Philips SHN 7500

Geluidsonderdrukking en in-ear systemen zijn niet zo’n gelukkige combinatie. Je koopt een in-ear setje omdat het compact en onopvallend is in vergelijking met zo’n grote koptelefoon. Een in-ear systeem is te klein om de benodigde techniek en batterijen in te verwerken. Het gevolg: de oortjes zijn opvalllend groot en je krijgt er een afstandsbediening bij met een hoop extra kabelwirwar. Philips lost dat op door alles te verwerken in een soort halsketting waaraan de noise cancelling-apparatuur hangt. Eigenlijk nog niet zo’n slecht idee, maar jammer genoeg maken de koptelefoons zelf (SHN7500  en SHN 2500, circa 75 euro en crica 35 euro) zelf weinig indruk met hun claims voor respectievelijk 80 en 70 procent verwijdering van achtergrondgeluid.

SONY-NC300D

Sony MDR NC300DSony MDR NC300D

Alleen de Sony MDR NC300D er in positieve zin uit. Dat merk je meteen aan het prijskaartje (299 euro ) en de beduidend grotere oortjes, waar de microfoons in verwerkt zijn om het omgevingsgeluid te analyseren. Dit is het enige in-ear systeem dat ook daadwerkelijk achtergrondgeluid reduceert, hoewel het resultaat van de Sony NC500 en de Bose Quietcomfort 15  met gesloten oorschelp beter is.

jvc-ha-ncx77

JVC HA-NCX77JVC HA-NCX77

De JVC HA-NCX77 (± 65 euro) is een voordeliger keuze maar de geluidsreductie is beperkt en de oortjes hebben te veel sublaag. Dat kun je wel corrigeren door andere frequentieinstellingen op je mediaspeler te gebruiken, maar handig is het niet.

Gebruikte referentie-koptelefoons voor deze test: Sony MDR V600, B&W P5, in-ear: Shure E5 en Klipsch Image S4i.


Nog getipt door lezers: de Sennheiser NoiseGard PXC350 en PXC450, beiden sinds 2007  op de markt.

    • Marc Hijink