Strengere financiële regels voor EU-landen

EU-landen gaan bij elkaar meer begrotingsdiscipline afdwingen, zonodig met sancties. Ook zullen ze de onderlinge economische verschillen gaan verminderen, een gemeenschappelijke economische politiek opzetten en een permanent crisismechanisme in het leven roepen.

Over deze vier doelen zijn de 27 EU-ministers van Financiën in Brussel het gisteren eens geworden tijdens de eerste bijeenkomst van een ‘task force’ onder leiding van EU-president Herman van Rompuy. Deze werkgroep, waarin ook voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank en eurocommissaris Olli Rehn zitten, moet lessen uit de crisis trekken en op basis daarvan in oktober hervormingen voorstellen. De bedoeling is nieuwe crises te voorkomen.

Na afloop van de twee uur durende vergadering gisteren gaven de Duitse minister Wolfgang Schäuble en zijn Franse collega Christine Lagarde samen een persconferentie. Maanden lang waren zij verdeeld geweest over leningen aan Griekenland, en later aan andere eurolanden in nood. Lagarde zei dat „wij nu focussen op haalbare dingen, pragmatisch en snel.” Ook Van Rompuy wil de vier doelen zoveel mogelijk binnen bestaande Verdragsregels proberen te halen.

In Berlijn reageerden tal van parlementariërs kritisch op het omstreden reddingsplan van de euro, waarmee de Bondsdag gisteren instemde. Ook onder coalitiegenoten van Bondskanslier Merkel klonk kritiek. Peter Gauweiler, lid van de Beierse regeringspartij CSU, zei dat de reddingsmaatregelen op veel grotere politieke weerstand stuiten dan uit de stemming in de Bondsdag blijkt. 319 parlementsleden stemden voor en 73 tegen, bij 195 onthoudingen.

Gauweiler: „Bij de kredieten voor Griekenland zei de regering dat dit een absolute uitzondering zou zijn, om nog geen paar dagen later met dit wetsvoorstel te komen. Daar kun je alleen maar je hoofd over schudden”.