St. Stephan

Een kerk badend in hemelsblauw licht: in de Sankt Stephan in de Duitse stad Mainz is het alsof je van het aardse in hogere sferen stapt. Dat komt door de unieke gebrandschilderde ramen in deze stokoude, gotische parochiekerk. De koorramen in de St. Stephan zijn van de hand van niemand minder dan Marc Chagall. Ze zijn door hem ontworpen en aangebracht in de jaren 1978 tot zijn dood in 1985. De rest van de kerkvensters is later in zijn geest gebrandschilderd. De dominante kleur is blauw – Chagall-blauw. De koorramen met hun oppervlakte van 177 vierkante meter laten bijbelse voorstellingen zien en vormen samen het grootste samenhangende glaskunstwerk dat Chagall ooit geschapen heeft. Moeiteloos stelt de Stephankerk met zijn onvergankelijk mooie vensters de veel grotere en bekendere St. Martindom in de schaduw. De Mainzer dom is een donkere grot, een angstaanjagend en neerdrukkend godshuis. In de St. Stephan heerst dankzij Chagall een lichte, haast vrolijke sfeer. De Frans-Joodse kunstenaar wilde na de Holocaust eigenlijk niets meer met Duitsland te maken hebben. Maar de voorganger van de kerk, de met Chagall bevriende priester Klaus Mayer, wist hem over te halen. Zijn kerk was in de oorlog gebombardeerd. De ramen waren kapot. Chagall ging aan de slag. Hij zag zijn werk als een bijdrage aan Joods-Duitse verzoening.

    • Joost van der Vaart