Spel tussen kracht en zwakte bij Welters

Heel soms kan het werk van twee kunstenaars grondig van elkaar verschillen en toch verwant zijn. Dat wondertje gebeurt in galerie Fons Welters, waar in de achterruimte werk van de Catalaanse Pere Llobera (1970) is tentoongesteld en in de voorruimte een installatie van de Nederlander Zoro Feigl (1983) te zien is.

‘Tired of being strong’ is de noemer waaronder Pere Llobera (1970) zijn schilderijen heeft samengebracht. Het zijn half realistische, half surrealistische werken, waarin Llobera de rafelranden verkent tussen gek en normaal en waarin hij op subtiele wijze de do’s en don’ts van de kunstwereld op de hak neemt. Een tentoonstelling hebben in Berlijn, de hipste stad van Europa, is fantastisch voor je cv. Maar wat als niemand die tentoonstelling opmerkt en je met bezwaard gemoed terugkeert naar je atelier in Barcelona? Llobera schilderde in flakkerend donkerbruin een man die zich een weg zwemt door een zee van hout.

Op een kleiner doek zie je een man aan een deurklink hangen. De man heeft zijn voeten opgetrokken, alsof de vloer onder hem gloeiend heet is. Aan zijn linkerzijde dansen twee roze ballonnen. Het is een losjes geschilderde parabel over kracht en zwakte, over wanneer je moet loslaten en dan, ja, dan val je, dan knalt de ballon misschien wel uit elkaar.

Diezelfde kwaliteit heeft de enorme installatie van oude brandweerslangen die Zoro Feigl bouwde. Feigl heeft op bescheiden schaal naam gemaakt met door machines aangedreven werken, choreografische verkenningen in de ruimte met behulp van autobanden, kabels, slangen en stukken metaal.

Ook deze installatie heeft die choreografische kwaliteit. Ieder uur vult een compressor onder enorm lawaai de brandweerslangen met lucht. De slangen, die aan kabels aan het plafond zijn bevestigd, kruipen, drukken, dringen, totdat de lucht zacht sissend wegloopt. Wat krachtig was wordt zwak, waar de spanning zich ophoopte, ontstaat slapte.

Lucette ter Borg

Pere Llobera: Tired of being strong. Playstation-ruimte: Zoro Feigl. T/m 12 juni. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m zo 13-18u.

    • Lucette ter Borg