Sneijder en Robben zinnen op sportieve wraak

Inter Milaan en Bayern München staan vanavond tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Sneijder en Robben kunnen het ongelijk van Real Madrid bewijzen.

Bayern Munich team during a training session at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain Friday May 21, 2010. Bayern will face Inter Milan in the Champions League final soccer match at the Bernabeu on Saturday May 22. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern Munich team during a training session at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain Friday May 21, 2010. Bayern will face Inter Milan in the Champions League final soccer match at the Bernabeu on Saturday May 22. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Florentino Perez had in 2010 één doel voor ogen: het winnen van de Champions League in het eigen Santiago Bernabéu. Wesley Sneijder en Arjen Robben pasten niet in het droomelftal dat de voorzitter van Real Madrid voor ogen had. De Nederlandse international dienden als wisselgeld om grote namen als Cristiano Ronaldo, Kaká, Karim Benzema en Xabi Alonso vast te kunnen leggen. Met wrok vertrok het tweetal afgelopen zomer uit Madrid. Sneijder en Robben keerden deze week met andere werkgevers terug in de Spaanse hoofdstad en hopen vanavond in de eindstrijd van de Champions League op sportieve wraak.

Sneijder en Robben weigerden in de aanloop van de finale met modder te gooien naar ‘de Koninklijke’. „Het is leuk om hier terug te zijn”, stelde de spelmaker van Inter. Robben bedankte de Spaanse club „voor twee mooie jaren. Ik ben er trots op om hier weer te zijn al is het met een ander team”. Sneijder en Robben spraken elkaar gistermiddag aan het einde van de training van Bayern München kortstondig in het Santiago Bernabéu. „Na de finale zullen we pas weer vrienden zijn”, zei Sneijder.

De finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi tussen Inter Milaan en Bayern München is ook de strijd tussen Sneijder en Robben. De inbreng van beide spelers in de Champions League was enorm. Sneijder (25) groeide uit tot de architect in het elftal van José Mourinho. De soms onnavolgbare Robben (26) maakte met individuele acties en afstandschoten het verschil voor Bayern München. Het winnen van de Champions League moet voor beide spelers de kroon op het werk betekenen in een seizoen waarin zowel Internazionale als Bayern München al de dubbel (landstitel en nationale beker) wonnen.

Sneijder en Robben bloeiden in Milaan en München mede op door het vertrouwen van hun coaches. De Portugees Mourinho wist bij Sneijder een gevoelige snaar te raken door hem via sms’jes te smeken voor Inter te kiezen. De grootmacht uit Milaan betaalde ‘slechts’ vijftien miljoen euro voor de voetballer, die in 2007 door Real Madrid voor 27 miljoen euro was overgenomen van Ajax. Als Sneijder wint krijgt Real Madrid drie miljoen euro terug van Inter. Sneijder maakte doelpunten tegen Dinamo Kiev, CSKA Moskou en FC Barcelona en was in de Champions League goed voor vijf assists. „Ik moet Real Madrid bedanken voor het verkopen van Sneijder”, stelde Mourinho een paar weken geleden. „Ik heb geen idee waarom ze dat hebben gedaan. Interne beslissingen zijn voor de buitenwacht soms onverklaarbaar.”

Op voorspraak van Van Gaal werd Robben door Bayern voor 26 miljoen euro overgenomen van Real Madrid, dat hem drie jaar geleden voor 36 miljoen euro van Chelsea kocht. De linksbenige aanvaller kwakkelde bij Bayern aanvankelijk met blessures, maar groeide als rechteraanvaller uit tot de revelatie van de Rekordmeister. Robben maakte in de Champions League tegen Fiorentina en Manchester United schitterende beslissende doelpunten. Bayern-captain Mark van Bommel liet gisteren in de perszaal weten „heel blij te zijn met Robben”. „Ik weet niet waarom Real Madrid hem heeft laten gaan, maar Robben is voor ons heel belangrijk. De wisselwerking is perfect. Robben kan ook schitteren omdat het team hard voor hem werkt.”

Van Bommel deinsde er gisteren in Madrid ook niet voor terug om zelfs Sneijder de hemel in te prijzen. De verdedigende middenvelder van Bayern noemde de nummer tien van Inter Milaan „een speler van wereldklasse. Sneijder heeft alles in zich om uit te groeien tot de allerbeste voetballer van de wereld. Op het WK voetballen we gelukkig samen, maar in de finale van de Champions League hebben we hem helaas tegen ons.”

Van Bommel, die in het seizoen 2005/2006 voor FC Barcelona speelde, ging drie jaar geleden in Madrid als speler van Bayern München over de schreef. Nadat de middenvelder tegen Real Madrid scoorde maakte hij een fuck-gebaar naar de fans in Santiago Bernabéu. Gisteren verontschuldigde de Limburger zich nogmaals voor de provocatie.

Inter Milaan en Bayern München kenden hun eigen voorbereiding op de wedstrijd van het jaar. Sneijder verbleef met zijn ploeggenoten in het Mirasierra Suites Hotel waar hij net als Robben in het verleden tijdelijk woonde in Madrid. De neroazzurri werkten hun laatste training op het complex van Real Madrid af. De Duitse kampioen trainde een dag voor de wedstrijd zoals gebruikelijk wel in het stadion. Van Gaal zweepte zijn mannen nog één keer op.

Fans van Real Madrid reageerden gelaten op de terugkeer van Sneijder en Robben. De Spaanse sportkranten hebben de discussie al weken geleden verlegd naar komend seizoen waarin Mourinho de ploeg naar succes moet leiden. „Ik ben daar nu helemaal niet mee bezig”, zei de coach. „Als je in de finale van de Champions League staat dan kan je aan niets anders denken.” Real-voorzitter Perez hoopt in 2011 samen met Mourinho in gedachten te verzinken.