Slimme snotapen

Het eindexamengala luidt een nieuw tijdperk in. En dus is de perfecte jurk noodzaak. Gelukkig kunnen tieners zich vandaag de dag laten inspireren door modeblogs van leeftijdsgenoten.

Over dergelijke blogs is veel te doen geweest. Zo zou de 13-jarige Tavi Gevinson door modehuizen worden gebruikt als pr-tool. Haar aanwezigheid op de front row van de halfjaarlijkse modeshows zou de oppervlakkigheid van de mode benadrukken. Want wat weet zo’n snotaap er nu van?

Maar de goedgebekte en zeer origineel geklede Tavi Gevinson bewijst het tegendeel. Enkele jaren nadat de media haar ontdekten (ze was toen 11), vechten modemerken om haar aandacht en geeft ze lezingen op vooraanstaande mode-evenementen.

Kennelijk staan modeliefhebbers te springen om eigenzinnige enthousiastelingen die openlijk zeggen wat ze denken. Dat de mode-industrie zich laat verrassen door een kind dat nog melktanden heeft, zegt iets over het peuter-niveau waarin deze verkeert.

De opkomst van jonge modebloggers staat voor een nieuwe generatie meiden die trouw is aan de eigen smaak en veel te slim is om zich te laten leiden door schoonheidsidealen en trendy hebbedingen. Of zoals de 18-jarige Ilanka van het modeblog fashion-nerdic uit Rotterdam zegt: „Blijf dichtbij jezelf en vergeet de mensen die dat niet accepteren. Mode is leuk, maar schoonheid komt van binnen.” De beweging is een allerminst opper-vlakkige groep tienermeiden die vertrouwen op hun intuïtie en creativiteit. Binnenkort trekken ze de wijde wereld in met diploma, gehuld in misschien wel een glitter bh en een uitbundige tooi van azuurblauwe bloemen. Wie geeft ze ongelijk? Hun uittocht vraagt om een knalfuif.

    • Aynouk Tan