selectie

informatief

Kunstuur. Speciale aflevering over het 600-jarig bestaan van De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Met o.a. dominee Carel ter Linden over de koninklijke huwelijken die er gesloten werden, professor Herman Pleij over de Middeleeuwen, admiraal Borsboom, die in het graf van zijn voorganger Michiel de Ruyter mag afdalen, Bernard Winsemius die het zeventiende-eeuwse orgel bespeelt, en directeur Ernst Veen die van De Nieuwe Kerk een plek maakte waar kunst en cultuur samenkomen. Ned.2, 17.05-18.00u.

documentaire

Die Geliebte des Papstes. Documentaire over paus Alexander en zijn maîtresses. In 1492 werd Rodrigo Borgia paus. Zijn minnares Vanozza schonk hem een aantal kinderen, onder wie de beruchte Cesare en Lucrezia. Toen de paus op haar uitgekeken was legde hij het aan met Julia Farnese, een intrigante die haar familie in een machtspositie manipuleerde die haar broer Alessandro uiteindelijk een pontificaat opleverde. Alexander VI stierf in 1503 een vergiftigingsdood.Arte, 20.15-21.05u.

Die Geliebte des Sultans. Het verhaal van de legendarische Oekraïense slavin Roxelana, die midden zestiende eeuw sultan Sulayman, heerser van het Ottomaanse rijk, ertoe bewoog zijn harem op te geven. Zij werd door Sulayman vrijgelaten en werd zijn echtgenote en verrichtte veel goede werken.Arte, 21.05-21.55u.

amusement

That’s live presents John Mayer. Registratie van een intiem concert van de Amerikaanse popmuzikant in Studio Desmet. Ned.3, 0.35-1.09u.

sport

Wielrennen: Giro d’Italia. Verslag van de 14de etappe, 205 km. In de laatste 60 km eerst de 18 km lange klim naar de Monta Grappa, gevolgd door een afdaling naar de finish in Asolo.Ned.1, 13.40-17.25u.

Golf: PGA Championship. Rechtstreekse reportage van de derde dag, op de banen van het Engelse Wentworth.BBC 1, 15.15-17.30u; vervolgensBBC 2, 17.30-19.30u.

Voetbal: Finale Champions League. Bayern München tegen Internazionale Milan, rechtstreeks uit stadion Santiago Bernabéu in Madrid.Ned.3, 20.45-23.15u.