Pulp

Ontwerper Jo Meesters is gek op experimenteren met materialen. De ambachtelijkheid van zijn werk is duidelijk zichtbaar in de Pulp-collectie die hij de laatste drie jaar heeft opgebouwd. De collectie bestaat uit objecten die zijn gemaakt uit pulp van oude dekens, hout, papier en karton.

Tijdens het drogen krimpt en vervormt de pulp. Door het toevoegen van waterproof epoxy kunnen vazen worden gemaakt. De afgelopen drie jaar heeft Jo Meesters twaalf vazen ontwikkeld die door galeries in de hele wereld worden verkocht.

De verschillende pulp-objecten hebben een Neanderthaler-achtige robuustheid die aanslaat in deze tijd. Hergebruik van restmateriaal is een fascinerend en goedkoop productieproces. De echte waarde zit in het vakmanschap van de maker, wat volgens trendvoorspeller Lidewij Edelkoort steeds belangrijker wordt in de komende veertig jaar, in reactie op de massaproductie en -consumptie van de afgelopen decennia.

Jo Meesters werkt momenteel aan een tactiele meubelcollectie die in september op de markt komt.

Meer werk is te zien op www.jomeesters.nl

    • Pam Asselbergs