Kort nieuws Kunst

Franse dirigent Pierre Boulez wint oeuvreprijs Edison

HILVERSUM, 22 mei. De Franse dirigent en componist Pierre Boulez (85) heeft de Oeuvreprijs Klassiek 2010 gewonnen. De prijs wordt op 18 juni uitgereikt. Dat heeft de Edison Stichting gisteren bekendgemaakt. Boulez begon zijn carrière in de jaren veertig in Parijs als componist. Vanaf eind jaren vijftig was hij ook een succesvol dirigent. Hij werkte met beroemde internationale orkesten, zoals het London Symphony Orchestra en het New York Philharmonic. In 1965 ontving hij zijn eerste Edison. Hij heeft er inmiddels zeventien. Op verzoek van de Franse president Georges Pompidou stichtte hij een onderzoeksinstituut voor moderne muziek, het Ircam, waar hij tot 1991 directeur was. Uit het instituut kwam het befaamde Ensemble Contemporaine voort. (ANP)

Schiphol krijgt eigen bibliotheek

Den Haag, 22 mei. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) draagt 2 ton bij om op Schiphol een zogenoemde luchthavenbibliotheek te realiseren. Vanaf komende zomer kunnen reizigers met een overstap of die tijd overhebben hier Nederlandse literatuur in vertaling lezen en filmpjes en muziek van Nederlandse bodem downloaden. De bibliotheek is ook bedoeld als een cultureel visitekaartje van Nederland. Bezoekers kunnen er fotoboeken over Nederland en catalogi van Nederlandse musea inzien en korte filmpjes over allerlei Nederlands erfgoed en cultuur bekijken. Airport Library wordt gevestigd aan de Holland Boulevard, pal naast de dependance van het Rijksmuseum, achter de paspoortcontrole. (ANP)

Vandersteenprijs voor Brecht Evens

TURNHOUT, 22 mei. De Vlaamse stripmaker Brecht Evens (1986) krijgt de eerste Willy Vandersteenprijs voor zijn striproman Ergens waar je niet wil zijn. Hij ontvangt deze op 4 juni tijdens de Stripdagen in Haarlem. Evens krijgt 5.000 euro en een tentoonstelling over zijn strip in Vlaanderen en Nederland. De Willy Vandersteenprijs is bedoeld voor de beste Nederlandstalige strip van de afgelopen twee jaar en vervangt de debuutprijs van de stad Turnhout en de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem. (ANP)