Kort nieuws Economie

Licht herstel op Wall Street, AEX nog op verlies

Door onze financiële redactie

Amsterdam, 22 mei. De aandelenmarkten in New York hebben zich gisteren enigszins hersteld, na de drie dagen op rij van koersdalingen. Na een lagere opening trokken aandelen van banken en grondstoffenproducenten de graadmeters naar winst. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,1 procent, de S&P 500 met 0,2 procent. Donderdag sloot Wall Street nog met verliezen van circa 4 procent. De gevolgen van de schuldencrisis voor de wereldeconomie hielden beleggers de hele week in hun greep. Ook zijn er twijfels over het herstel van de Amerikaanse economie sinds donderdag tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten kwamen. Op de beurs in Amsterdam overheerste nog onzekerheid. De AEX-index van 25 hoofdfondsen zakte gistermiddag tot het laagste punt van het jaar. Door de impuls van Wall Street kropen de koersen aan het einde van de dag grotendeels uit het dal. De AEX sloot uiteindelijk 0,5 procent lager op 313,4 punten.

Oud DSB-top weigert rapport

Amsterdam, 22 mei. De voormalige bestuursleden van DSB Bank hebben gisteren geweigerd het conceptrapport van de commissie-Scheltema in ontvangst te nemen. Zolang ze geen inzage krijgen in het gehele rapport, is er volgens hen sprake van ongelijke behandeling ten opzichte van andere onderzochte partijen, waaronder DNB en de AFM. Via hun advocaten hebben zij er bij demissionair minister De Jager (Financiën) op aangedrongen om alsnog inzage te krijgen in het rapport om feitelijke onjuistheden te kunnen controleren. De Jager is opdrachtgever van de commissie die de neergang van DSB Bank onderzoekt. Het rapport zal niet eerder dan eind juni openbaar worden gemaakt. (ANP)

Loonoffer om Opel te redden

Rüsselheim, 22 mei. De werknemers van Opel gaan, onder voorwaarden, loon inleveren om de autofabriek overeind te houden. Dat hebben de leiding van de fabriek en de ondernemingsraad gisteren bekendgemaakt. De werknemers dragen jaarlijks 265 miljoen euro bij aan een reddingsplan door een reeds afgesproken loonsverhoging op de lange baan te schuiven en door het inleveren van de helft van vakantie- en feestdagentoeslag, dit jaar en volgend jaar. (DPA, ANP)