Kort nieuws Buitenland

Detentie in Bagram kan toch niet getoetst in de VS

Washington, 22 mei. Terreurverdachten in de gevangenis op de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan mogen hun detentie toch niet aanvechten voor een Amerikaanse rechtbank. Het hof van beroep in Washington verwierp gisteren een eerdere uitspraak van een federale rechter, die gedetineerden in Bagram hetzelfde recht had gegeven als die in Guantánamo Bay. De uitspraak is een overwinning voor de regering-Obama, die anders geen gevangenis meer zou hebben voor terreurverdachten die buiten Irak of Afghanistan gearresteerd zijn. Volgens het hof is het verschil met Guantánamo dat die basis in feite op Amerikaans grondgebied ligt, en Bagram in Afghanistan, een soeverein land. Bovendien ligt Bagram in een oorlogsgebied. De advocaten van drie gedetineerden stappen nu naar het Hooggerechtshof. (AP, Reuters)

Zeker 23 doden bij bomaanslag Irak

Bagdad, 22 mei. In de Iraakse stad Khalis, in de noordelijke provincie Diyala, zijn gisteren zeker 23 doden gevallen bij een aanslag met een bomauto. De politie meldde 55 gewonden. De meeste slachtoffers waren bezoekers van een café op een drukbezochte markt. In Khalis, een shi’itische stad in een overwegend soennitische provincie, vielen in maart 57 doden bij een aanslag op een restaurant. In een dorp elders in Diyala hebben mannen in politie-uniformen maandag een imam onthoofd die zich kritisch had uitgelaten over Al-Qaeda. (Reuters, AP)

Medvedev: geen Gazprom-toren

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 mei. De Russische president Medvedev wil dat de bouw van een 403 meter hoge wolkenkrabber in het historische centrum van Sint-Petersburg wordt gestaakt. Dat meldde de Russische krant Kommersant gisteren op basis van een uitgelekte brief van het Kremlin aan de gouverneur van Sint-Petersburg. In die brief wijst Medvedev op de eis van de VN-organisatie Unesco om de bouw van de toren af te blazen, of die minder hoog te maken. Anders zou Sint-Petersburg van de Werelderfgoedlijst worden gehaald. In Sint-Petersburg bestaat veel weerstand tegen de toren, die het staatsgasbedrijf Gazprom zou gaan betrekken. Premier Poetin is voorstander.

Servische hardliner bisschop Kosovo

Belgrado, 22 mei. De Servische orthodoxe kerk heeft deze week de hardliner Amfilohije Radovic aangesteld als nieuwe bisschop van Kosovo. Radovic, die geldt als een conservatieve nationalist, vervangt bisschop Artemije, die onlangs moest opstappen wegens vermeende fraude. Radovic’ aanstelling onderstreept de positie van de Servische orthodoxe kerk omtrent Kosovo: de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie (in 2008) is volgens de kerk illegaal. De kerk ziet Kosovo als zijn bakermat. In Kosovo staan nog veel Servisch orthodoxe kerken. (AP)

Facebook-pagina gesloten na ophef

Islamabad, 22 mei. De pagina op Facebook die deze week leidde tot de sluiting van de sociale-netwerksite in Pakistan, is gisteren opgeheven. Op de pagina, die ruim 100.000 belangstellenden trok, werden bezoekers uitgenodigd om afbeeldingen van de profeet Mohammed te plaatsen, wat verboden is in de islam. Facebook zegt zelf niets met de sluiting te maken te hebben. Pakistan blokkeerde de internetpagina wegens godslastering. Ook YouTube en andere websites werden afgeschermd. Het ministerie van Informatie zegt de pagina’s weer toe te staan als zij volledig vrij zijn van godslasterlijk materiaal. (AP)

‘Naomi Campbell moet getuigen’

Den Haag, 22 mei. De aanklager in het proces tegen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor wil topmodel Naomi Campbell dagvaarden als getuige. Taylor zou Campbell in 1997 een zogeheten bloeddiamant hebben gegeven tijdens een diner bij Nelson Mandela. De aanklager wil bewijzen dat Taylor, die terechtstaat voor misdaden tegen de menselijkheid, wapens leverde aan rebellen in Sierra Leone in ruil voor diamanten. Campbell zou niet over het cadeau willen praten uit angst voor haar veiligheid. (Reuters)