Kort nieuws Binnenland

Kabinet wil deel eilanden verkopen aan gemeenten

Door onzer redacteuren

Den Haag, 22 mei. Minister Verburg (Natuur, CDA) wil „zo snel mogelijk” een deel van de gronden van Staatsbosbeheer op de Waddeneilanden verkopen aan de gemeenten. „Niet tegen een symbolisch bedrag, maar tegen een reële marktprijs”, aldus de minister tegenover deze krant. „Ik wil met elk redelijk aanbod ruimhartig omgaan.” Het gaat om gronden die geen natuurfunctie hebben, maar dienen voor publieke voorzieningen, zoals een park. Verburg komt tot haar voorstel nu de Tweede Kamer deze week besloot nog geen beslissing te nemen over de drastische verhoging van de erfpacht die Staatsbosbeheer op zijn gronden op de Wadden wil invoeren. De huidige erfpachttarieven zijn relatief laag en moeten volgens de minister „in overeenstemming worden gebracht” met gangbare tarieven.

CBP gaat werkwijze Google bestuderen

DEN HAAG, 22 mei. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is gisteren een onderzoek begonnen naar het verzamelen van privé-informatie door Google. Het internetbedrijf heeft onlangs toegegeven dat het de afgelopen drie jaar zonder toestemming informatie heeft opgeslagen die via onbeveiligde, draadloze netwerkverbindingen is verzonden. Het CBP werkt samen met collega’s uit België, Duitsland en Spanje. Google ving de gegevens op met bedrijfswagens die foto’s maakten voor Google Street View, een website die afbeeldingen van het straatbeeld koppelt aan landkaarten. Toen de Duitse autoriteiten de door de voertuigen verzamelde informatie onder de loep namen, bleek dat er ook privacygevoelige informatie uit de ether werd geplukt. Het zou onder meer kunnen gaan om delen van e-mails, foto's of bekeken websites.

Dubbele stempas in Maastricht

Door onze correspondent

Maastricht, 22 mei. 613 inwoners van veertien straten in Maastricht hebben dubbele stempassen gekregen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. De drukkerij maakte een sorteerfout die door een controlesysteem werd ontdekt. Daarna werden de dubbele passen toch nog verstuurd. Om fraude op 9 juni te voorkomen worden na dit Pinksterweekeinde nieuwe passen verspreid. Ook bij de raadsverkiezingen in maart had Maastricht problemen. Toen ging het mis bij het tellen van de stemmen.

Schuwer hoofd van ambassade België

Door onze correspondent

Brussel, 22 mei. De diplomaat Henne Schuwer wordt ambassadeur van Nederland in België. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Hij volgt Hannie Pollmann-Zaal op, die in januari is overleden. Henne Schuwer was kabinetschef van Jaap de Hoop Scheffer in de tijd dat die secretaris-generaal was bij de NAVO. Daarvoor was hij de tweede man bij de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de EU.