Kok en kroonluchters, yogales en pianodocent in de kinderopvang

Het is al het vijfde kinderdagverblijf dat ze opent, verzucht Susannah van Rabenswaay, maar omdat deze in de duurste buurt van Amsterdam staat, aan het Vondelpark, beginnen de lokale media over verwende kinderen. Villa Vondel kost per uur maar tachtig cent meer dan een gemiddelde crèche. „De kinderen zijn niet verwend. We hebben alleen een mooie inrichting en goede leidsters. Ik vind het fijn om in een mooie ruimte te zijn, dus waarom zouden kindjes dat niet vinden?”

Toch is Villa Vondel, dat in april openging en al vol zit, geen gewoon kinderdagverblijf. De plafonds zijn hoog, de ramen groot, de muren zijn behangen en er hangen kroonluchters. De villa kijkt uit over een vijver in het Vondelpark. Er werkt een professionele kok, die „pure en gezonde” maaltijden kookt met biologische producten. Op gewone crèches smeren de leidsters ’s middags boterhammen.

De klanten komen uit de buurt en zullen, gezien het gemiddelde inkomen daar, niet 6,10 euro per uur terugkrijgen van de Belastingdienst, zoals de laagste inkomens krijgen voor een crèche. Maar wel enkele euro’s per uur. Villa Vondel kost 7,50 per uur en 7,15 voor de naschoolse opvang.

De biologische stamppot eten de schoolgaande kinderen van Villa Vondel ’s avonds in het inpandige restaurant. Van Rabenswaay: „Ze leren met mes en vork eten. Bovendien hoeven de ouders niet thuis te koken na het werk. Ze krijgen om zeven uur gelukkige, gezond gevoede kinderen mee, in plaats van vermoeide, hongerige kinderen om zes uur. Dat neemt de kookstress weg en geeft rust.”

Villa Vondel heeft een bioscoop, een theater en een loungebibliotheek. „Kinderen die na school komen, kunnen ontspannen in verschillende ruimtes.” Ze kunnen muziekles krijgen van professionele docenten en yoga.

    • Frederiek Weeda