Hoe ontstond het eerste woord?

Herodotos heeft in zijn boek Historiën in het eerste kwart van de vijfde eeuw voor het begin van onze jaartelling aan deze vraag reeds een hoofdstukje gewijd. Hij beschrijft hoe Psammetichos, koning van Egypte, in een soort veldexperiment avant la lettre twee pasgeboren kinderen van willekeurige ouders door een herder apart in een verlaten hut liet opgroeien zonder dat een woord met hen gewisseld mocht worden. Nadat de herder twee jaar lang op die manier te werk was gegaan begonnen de twee kinderen ieder op zich, steeds als de herder binnenkwam en hun eten bracht, bèkos te roepen. Dit woord betekent in het Phrygisch `brood`, wat volgens Herodotos `bewees` dat Phrygisch dus ouder was dan Egyptisch (zie Gerard Koolschijn, Herodotos: veertig verhalen, Bert Bakker 2000, p.37-38).

    • Hugo Prein