Heerlijk stil

In een lawaaierige omgeving is het lastig om van je muziek of video’s te genieten. Bovenaan de wensenlijst: een koptelefoon die ruis onderdrukt.

De stewardess wurmt zich met een bos draden door het gangpad: „Headphones, five euro”. Niet voor stoel 23C, want hier wentelt de gelukkige tester van een peperdure, ruisonderdrukkende hoofdtelefoon zich in zijn zelf gecreëerde vacuüm.

Ruisonderdrukking werkt bij al deze koptelefoons op dezelfde manier. Microfoontjes aan de buitenkant herkennen monotone geluiden, de speakers geven dezelfde frequenties een fractie later weer. De geluidsgolven staan dan uit fase en heffen elkaar op, waardoor die zoem- of bromtoon een stuk zachter wordt. Het geluid van de vliegtuigmotor, de sneltrein, de stofzuiger, de lawaaierige computers op kantoor, het kolfapparaat, verdwijnt naar de achtergrond. Andere geluiden, zoals mensen die tegen je praten of de muziek die je beluistert, zijn hoorbaar. Het voelt alsof je oren onder druk staan, maar dat went.

De meest luxe modellen zijn die van Bose en Sony, beiden geleverd in een fraaie koffer. Beide systemen vallen over de gehele oorschelp heen en bieden een veel beter resultaat dan in-ear varianten. De Bose sluit iets beter aan en heeft wat minder poespas dan de Sony. Bij de in-ear systemen springt de Sony MDR NC300D er in positieve zin uit (299 euro, niet afgebeeld). De JVC HA-NCX77 (± 65 euro) is voordeliger maar heeft te veel bas, de Philips SHN7500 maakt weinig indruk.

En dan de belangrijkste les: wie met een dure hoofdtelefoon reist, moet zijn handbagage twee keer controleren voor het uitstappen. Iemand in de buurt van stoel 23C geniet nu vast in stilte van zijn gestolen Sony MDR-NC500D à 399 euro.

Meer informatie over deze producttest op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink