Familie?

De voorlopige selectie van het Oranje is op trainingsstage in Oostenrijk. Partners en kinderen van de voetballers mochten ook mee. Een goed initiatief?

Vera Pauw, voormalig bondscoach van de Nederlandse voetbalsters: „In 2004 ging ik mee naar het EK met mijn man Bert van Lingen die toen assistent was van Dick Advocaat. De vrouwen hadden daar huisjes gehuurd en op rustdagen gingen spelers daar langs. Dat vond ik een natuurlijke gang van zaken. Het is veel onnatuurlijker wanneer het je wordt verboden om elkaar te zien. Dat levert spanningen op. Er wordt altijd laagdunkend over voetbalvrouwen gedaan. Dat komt doordat altijd ergens een relletje borrelt omdat een vrouw iets doet wat tegen het teambelang ingaat. Volgens mij gebeurt dat juist omdat de vrouwen niet worden gerespecteerd. Ze staan onder aan de ladder, zelfs achter de fans, terwijl ze de belangrijkste personen zijn in de levens van de voetballers. Nu worden ze met respect behandeld en meegevraagd. Ik denk dat je op die manier afkomt van ruzies en relletjes en dat de spelers beter geconcentreerd zullen zijn. Het draait om wederzijds respect, daarom vind ik dit een goed experiment van Van Marwijk.”

Henk Spaan, oprichter voetbaltijdschrift Hard Gras: „Bij het WK in 2006 in Duitsland heeft de aanwezigheid van de spelersvrouwen bij het Engelse team verkeerd uitgepakt. De spelersvrouwen eisten zoveel aandacht op en daarmee ondermijnden ze de concentratie van de spelers. De wereldtitel zou daardoor zijn vergooid. De Engelse spelersvrouwen hebben van bondscoach Capello in Zuid-Afrika een soort regioverbod opgelegd gekregen. Van Marwijk zal daar ook naar hebben gekeken. In de groepsfase zijn de vrouwen door de KNVB niet uitgenodigd om naar Zuid-Afrika te komen. Daarom is het handig dat hij hen nu toelaat.”

Corry Rensenbrink, oud-spelersvrouw, ging in 1974 met Rob Rensenbrink naar het WK in West-Duitsland: „Wat vroeger slecht was, is nu goed en andersom. In mijn tijd werden vrouwen niet gevraagd om mee te gaan. Ik woonde daarbij ook nog eens in België dus ik had niet veel contact met andere spelersvrouwen. Ik ben wel zelf met de auto naar het WK in Duitsland gegaan. Argentinië in 1978 was mij te ver. Maar in deze tijd had ik het ook wel leuk gevonden om mee te gaan naar een trainingskamp met mijn man. Voor de voetballers is dat denk ik alleen maar goed.”

Hans van Breukelen, oud-doelman van Oranje: „Ik vind het een goed idee. Het zijn allemaal topinternationals die een zwaar seizoen achter de rug hebben. Ze zijn veel van huis geweest. Dan is het logisch dat je behoefte hebt dingen te doen met je familie. Nu komt dat mooi uit, net voor de periode dat de spelers zich moeten afzonderen om zich te richten op een toernooi dat het hoogtepunt uit hun voetballeven moet worden. Om een goed resultaat te bewerkstelligen zijn niet alleen de spelers belangrijk. De omgeving doet er ook toe. Zij kunnen voor een goed gevoel zorgen bij de spelers.”

Nol de Ruiter, was assistent van bondscoach Rinus Michels in 1988: „Ik neem aan dat de spelers professioneel genoeg zijn om niet ondersteboven te raken van de aanwezigheid van hun vrouwen en kinderen. In Zuid-Afrika kunnen die wegens de veiligheid waarschijnlijk niet zomaar een weekendje langskomen. Tijdens een eindtoernooi zou een dergelijke actie niet geschikt zijn, want familie leidt toch af. Tijdens een trainingskamp heeft het alleen maar voordelen. De vrouwen leren elkaar ook wat beter kennen, dat is goed voor de teambuilding.”

Wim Rijsbergen, voormalig international: „Het is een goed idee, want de families zijn eigenlijk allemaal kleine bv’tjes en die moet Van Marwijk te vriend houden om de rust te bewaren. Op deze manier kunnen de voetballers een paar dagen relaxen voordat ze volle bak gaan trainen in aanloop naar het WK. Wanneer de vrouwen en kinderen weg zijn, hebben ze nog genoeg tijd om zich volledig te focussen op Zuid-Afrika.”

Rico Schuijers, sportpsycholoog: „Een prima zaak. Heel logisch zoals het nu is geregeld. Zodra de spelers afscheid nemen van hun familieleden gaat de knop om en kunnen ze zich volledig focussen op het WK.”

    • Shari Kiljan