Evacuatie op boorplatform in Noordzee

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft 89 van de 229 werknemers op een boorplatform in de Noordzee geëvacueerd. Tijdens het boren naar olie trad in de boorput een onverwachte verandering van de druk op.

De gebeurtenis heeft tot felle reactie geleid, onder meer van de Noorse milieuorganisatie Bellona. Het de derde keer in vijf maanden tijd dat er problemen zijn met het boorplatform, zo laat Bellona op haar website weten. „Statoil is niet in staat deze situatie te controleren.”

Maar volgens een woordvoerder van Statoil is de situatie „stabiel”. De kans op een blowout is „erg klein” en er zijn geen aanwijzingen dat er olie lekt uit het olieveld Gullfaks C, waar het Noorse staatsbedrijf al sinds 1989 olie wint, en waar het nu nieuwe putten boort. Het platform bevindt zich in de Noordzee, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van de Noorse kustplaats Bergen. Er blijven 140 mensen op het platform aanwezig, om de druk in de boorput terug te brengen naar een normaal niveau.

De problemen komen een maand nadat in de Golf van Mexico een explosie plaatsvond, op 1.500 meter onder de zeespiegel. Het Britse energiebedrijf BP, dat het project leidt, maakte eergisteren bekend dat er meer olie lekt dan eerder was aangenomen. BP ging ervan uit dat er dagelijks bijna 800.000 liter olie de zee in spoot vanuit de lekkende put op de zeebodem. Sommige wetenschappers hadden eerder al hun twijfel over dit getal geuit. Volgens hen zou het om tien tot twaalf keer zoveel olie gaan.

Veiligheidsexperts hebben inmiddels gewezen op de gebrekkige naleving en controle van veiligheidsregels op boorplatforms die in diep water boren. In de Verenigde Staten krijgt toezichthouder de Mineral Management Service felle kritiek wegens gebrekkig toezicht.

Ook elders doen zich problemen voor. Vorige week donderdag zonk voor de kust van Venezuela een boorplatform, om nog onbekende redenen. Alle 95 werknemers werden veilig geëvacueerd. De boorput werd met succes gedicht.