Eneco verliest zaak om gratis emissierechten

Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco heeft een kort geding tegen de ministeries van Milieu (VROM) en Economische Zaken (EZ), over de toekenning van gratis emissierechten aan staalbedrijf Corus, verloren. Eneco wilde die toekenning ongedaan laten maken, maar de Raad van State heeft dat verzoek afgewezen.

Eneco vindt het onterecht dat Corus eerder dit jaar 2,8 miljoen gratis emissierechten toegekend heeft gekregen, in verband met de uitbreiding van hoogoven 7. Volgens Eneco heeft Corus die uitbreiding te laat gemeld om aanspraak te mogen maken op de pot aan gratis emissierechten die EZ en VROM hebben gereserveerd voor de periode 2008-2012. In die pot zitten 30 miljoen rechten, goed voor 30 megaton aan CO2-uitstoot. Die zijn beschikbaar voor nieuw te bouwen fabrieken en elektriciteitscentrales. Door onverwacht veel nieuwbouw blijkt de pot met emissierechten al dit jaar uitgeput te raken. En dat terwijl de ministeries volgens Eneco herhaaldelijk hebben laten weten dat de voorraad groot genoeg zou zijn om alle nieuwbouw tot 2013 te voorzien. Op basis van het door de ministeries gewekte vertrouwen heeft Eneco naar eigen zeggen de beslissing genomen om een nieuwe gascentrale te bouwen.voor ongeveer 700 miljoen euro.

Nu Eneco mede door de toewijzing aan Corus geen aanspraak meer kan maken op de voorraad gratis emissierechten, verwacht het bedrijf een financiële tegenvaller van 40 tot 60 miljoen per jaar. Eneco zal de emissierechten nu op de markt moeten kopen.

Eneco heeft nog een andere procedure tegen EZ en VROM lopen om de toekenningsprocedure van de gratis emissierechten aan te vechten.

    • Marcel aan de Brugh