Désiré Bouterse

Wie is de man van de week?

‘Bouta’, natuurlijk. Désiré Delano Bouterse. En misschien niet alleen van deze week, maar ook wel van de komende jaren.

Jeetje, komt er weer een coup?

Nee, in Suriname zijn op 25 mei parlementsverkiezingen. En de Nationale Assemblée kiest vervolgens weer een nieuwe president.

Gaap.

Ho, ho. Het worden wel de spannendste verkiezingen ooit genoemd. Suriname is na tien jaar wat moe van president Ronald Venetiaan en zijn Nieuw Front. De Mega Combinatie, waar de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse deel van uitmaakt, gaat op kop in de peilingen.

De boef wordt president?!

De vereiste tweederde meerderheid van 34 zetels is virtueel nog niet in zicht. Maar je weet maar nooit – ook Suriname kent zwevende kiezers. Die ‘boef’ preekt tegenwoordig overigens verzoening en eenheid tijdens de campagne. Hij heeft een gedistingeerd, grijzend baardje.

We hebben het over dezelfde Bouterse?

Aanvoerder van de Sergeantencoup in 1980, hoofdverdachte van de Decembermoorden in 1982, legerleider tijdens het bloedbad in Moiwana in 1986, drijvende kracht achter de ‘telefooncoup’ in 1990, en internationaal gezochte cocaïnehandelaar na een veroordeling in Nederland tot elf jaar cel in 2000. Die Bouterse, ja.

Zijn de Decembermoorden nou nog niet verjaard?

Allerminst. De nabestaanden van de vijftien critici die het militaire regime doodschoot, hopen nog altijd op het vonnis ‘levenslang’. En het proces dat eind 2007 begon, gaat gewoon door – al is de hoofdverdachte nog nooit ter zitting verschenen. Excuses voor de Decembermoorden heeft hij overigens wel aangeboden.

Maar wat als de NDP de verkiezingen wint? En Bouterse schuldig wordt bevonden?

Daar zeg je wat. Stel je voor dat Bouterse als winiman uit de stembus komt en in het presidentieel paleis mag wonen. Immuniteit én levenslang krijgt. Laten we het een uitdaging noemen voor de rechtstaat Suriname.

Wat is het geheim van Bouterse?

Demografie. 70 procent van de bevolking was nog niet geboren tijdens de coup in 1980. Bij de jeugd is gangmaker Bouterse erg populair. Als oud-sportinstructeur (bijna 65) toont hij graag zijn soepele heupen – zeker in verkiezingstijd.

    • Eppo König