De laser begon als nutteloze vondst

Een mooi dubbelartikel over de laser naar aanleiding van de verjaardag van de laser. Wat mij wel verbaasde is dat in het artikel over de toekomst niet vermeld werd dat lasertechniek al ongeveer 30 jaar in de industrie in gebruik is. In de metaalindustrie is de laser niet meer weg te denken en het aantal toepassingen groeit nog elke dag. De oudste toepassing is het lasersnijden van staal, maar tegenwoordig worden ook roestvaststaal en aluminium op grote schaal met laser gesneden. Volgens een ruwe schatting zijn er circa 3.000 lasersnijmachines in Nederland aan het werk. Op basis van lasergraveren is er een complete bedrijfstak ontstaan. Laserlassen en lasercladden (oplassen van een laag andersoortig materiaal) vindt ook meer en meer toepassing.Een compleet ander vakgebied is het lasermicrobewerken. Vooral de femtosecondelaser en de picosecondelaser hebben zeer veel mogelijkheden bij het microbewerken van allerlei materialen. Het maken van stents (voor het openhouden van aders bij hartpatiënten) bijvoorbeeld gebeurt met lasers. Een indruk van laserbewerken in de metaalindustrie geeft de website www.lac-online.nl/dfl Leuk detail: in de James Bondfilm Goldfinger uit 1964 (!) is al een snijlaser te zien. Het snijproces klopt niet helemaal, maar de laserbron in de film komt overeen met het prototype van Maiman.

    • Paul Hartgers