Cameron wil 'sterke' band met Europa

Groot-Brittannië zal een „positieve speler in Europa” zijn. De nieuwe Britse premier, David Cameron, heeft dat gisteren in Berlijn benadrukt tijdens zijn eerste buitenlandse reis. Hij pleitte voor een „sterke en positieve relatie” met Duitsland. Hoewel Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hun best deden om eensgezind over te komen, bleken ze het over belangrijke onderwerpen niet eens te zijn.

Zo zei Cameron dat hij weliswaar hoopt op „een sterke en stabiele” eurozone, maar dat hij niet bereid is „macht over te dragen van Westminster naar Brussel”. Eerder deze week suggereerde Merkel dat het wellicht nodig is om het EU-verdrag aan te passen om een financiële crisis zoals die waarin de EU zich nu bevindt in de toekomst te voorkomen.

„Het is duidelijk dat ieder verdrag, ook als het alleen geldt voor de eurolanden, unanieme instemming vereist van alle 27 lidstaten, inclusief Groot-Brittannië, dat een vetorecht heeft”, zei Cameron tijdens de persconferentie na afliio van zijn gesprek met Merkel.

De bondskanselier zei in een reactie dat een verdragswijziging voorlopig niet aan de orde is, maar ze voegde eraan toe: „In Duitsland leven ideeën waarin een aanpassing van het verdrag een rol speelt, maar het is duidelijk dat we nog maar aan het begin staan” van eventuele veranderingen. Merkel wees erop dat ook binnen de eurozone hierover geen consensus bestaat.

Ook over hedgefondsen waren Cameron en Merkel het oneens. Duitsland wil de macht van deze speculatieve beleggingsfondsen beteugelen. Cameron voelt daar weinig voor. De hedgefondsen, die veelal opereren vanuit de Londense City, hebben volgens hem de financiële crisis niet veroorzaakt. Cameron zei dat hij de noodzaak van regulering accepteert, mits die „eerlijk en proportioneel” is.

De Britse premier was zijn bezoek aan Europa donderdag in Parijs begonnen. Het was in de Britse pers bij voorbaat bestempeld als een lastig bezoek, omdat Cameron zowel zijn eurosceptische achterban als zijn Europese partners tevreden moest stellen.

Zowel bij de Franse president Nicolas Sarkozy als bij Merkel bestaat een sterk wantrouwen tegen de nieuwe premier. Beiden waren niet te spreken over het besluit van de Tories vorig jaar om uit de Europese Volkspartij te stappen, de coalitie van gematigde centrum-rechtse partijen in het Europees parlement.

De snelle komst van Cameron naar Parijs en Berlijn werd echter gezien als een positieve stap, „symbolisch, maar zeer gewaardeerd”, aldus Sarkozy. De Franse president zei te hopen dat de „warme woorden” gevolgd zullen worden door „echte projecten”. (AP, Reuters, AFP, BBC)