Budgetbankieren

Voor de ontwaakte consument

Winst tonnen op een mensenleven

De consument beknibbelt. Vandaar al die discountsupers, budgethotels en op prijzen concurrerende notarissen. Maar hoe zit het met de geldbranche? Zijn er al budgetbanken, prijsstuntende vermogensbeheerders, discountbeleggingsinstellingen of low-costverzekeraars?

Jazeker. Al flink wat financiële aanbieders werken tegen minimale, transparante kosten. Dat kan u jaarlijks duizenden euro’s schelen. Misschien zelfs meer. De echte budgetaanbieders bieden opvallend vaak nuttige producten.

Het financiële stunten begon ooit met de online brokers. Via een internetbroker kunt u, vanachter uw pc’tje, voordelig effecten aan- en verkopen op de aandelenbeurs. Momenteel lijken Lynx en Todays Brokers het goedkoopste voor langetermijnbeleggers. Zij rekenen geen bewaarloon. Dat bespaart zo’n 0,2 procent per jaar.

Ook budgetverzekeren bestaat. Inshared (van Achmea) biedt laaggeprijsde verzekeringen voor mensen die het liefste weinig claimen. En hoe minder claims des te lager de premie.

Typisch budget is ook de pensioenaanvulling van Brand New Day. Men biedt fiscaal aftrekbaar pensioenbeleggen tegen jaarkosten van 0,5 en 0,59 procent. Dat is pakweg zes keer goedkoper dan uw woekerpolis of beschikbare premieregeling.

En dan het budgetbeleggen. Dat kon al tegen maximaal 0,5 procent kosten (drie tot zes keer goedkoper dan veel huisfondsen) in de indexfondsen van Vanguard en Meesman. Nieuw is beleggingsinstelling Ohpen met het Ohpen Groeifonds (een mixfonds) en het Ohpen Obligatiefonds. Beleggen kost 1 procent van het vermogen per jaar. Dat is duurder dan indexfondsen en trackers, maar uw vermogen gaat, afhankelijk van de markt en uw doel, in een uitgekiende mix van aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen. Ohpen rekent – heel sympathiek – nooit in-, uit- of overstapkosten. Blijkbaar weet men zeker dat u een vergelijkbaar aanbod nergens goedkoper krijgt.

Snel verdienen

Ga budgetbankieren! Stel u bespaart jaarlijks 300 euro verzekeringspremies en 2.000 euro aan (verborgen) beleggingskosten. Zou u dat uitgespaarde geld gaan budgetbeleggen, dan heeft u, bij 1 procent kosten en gemiddeld 7 procent koersstijgingen, over 30 jaar 182.000 euro bij elkaar. Op www.ohpen.nl staat een voorbeeldbrief om uw huidige (verborgen) beleggingskosten te achterhalen.

Risico

Beleggen heeft altijd risico. Maar lagere kosten leiden gegarandeerd tot een hoger eindkapitaal.

Reageren kan op nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal