Wie denk je dat ik ben, de Pravda?

Schrijver Kluun volgt deze week GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. Aflevering 5: Luisteren ho maar, maar twitteren kunnen ze hoor, onze Kamerleden, och, och, och.

Ik was nooit eerder in de Tweede Kamer geweest, ook niet vroeger, met schoolexcursies. Tegenwoordig hangen er drommen kinderen rond in de gebouwen van de Tweede Kamer. In de tijd dat ik op school zat, gingen we naar musea, die waren toen nog open.

Zelf heb ik deze week voor hangoudere gespeeld, eerst bij gebrek aan Femke (griep), daarna zoekend waar ze nu weer uithing om te verkondigen dat GroenLinks 300.000 banen schept en daarmee volgens het CPB cum laude is geslaagd voor het vak economie. Dames en heren, in de zendtijd voor Politieke Partijen was dit een mededeling van de afdeling propaganda van GroenLinks. Zo, en ophouden met dat gezeur dat ik niks over jullie partijprogramma meld, wie denken jullie wel dat ik ben, de Pravda?

Ik heb me kostelijk vermaakt. Sinds kranten en praatprogramma’s schrijvers hebben ontdekt als politiek-commentatoren, zijn er meer collega’s op het Binnenhof dan op het Boekenbal. Mijn collega’s Ronald G. en Bart C., beiden gepokt en gemazeld in het vak van politiek analist, hadden me er al voor gewaarschuwd, maar toch schrok ik van het cultuurtje in de Kamer. Salonhufterigheid.

Schrijvers hebben a priori geen democratische inslag. Maar zodra mijn redacteur haar mond open doet, spits ik mijn oren. Haar belang is mijn belang: mijn werk beter maken. In de politiek bestaan verhoudingen zoals die tussen mij en mijn redacteur niet.

In de Tweede Kamer is niemand geïnteresseerd in de argumenten van de ander. Ja, men ís wel geïnteresseerd, maar alleen in touchdowns in de media. Elkaar vliegen afvangen en – stel dat er geen media meekijken – die vliegen vervolgens als een bezetene rondtwittereren. Luisteren ho maar, maar twitteren, dat kunnen ze hoor, onze Kamerleden, och, och, och. @andre_rouvoet kan er wat van, @FemkeHalsema was er gisteren als de kippen bij: ‘Schokkend: de VVD schrapt zorg voor verstandelijk gehandicapten met een IQ boven de 70 (na een IQ-test)’, maar @MaximeVerhagen spant de kroon met zijn getwitter. Schan-da-lig.

‘Kluun, kijk, Verhagen zit te twitteren, stuur hem een vraag, man’, moedigt collega Ronald G. me aan. Schoorvoetend stuur ik @MaximeVerhagen een tweet. En wat denkt u? Geen sjoege. Taal noch teken. Zeg, @MaximeVerhagen, wie denk je wel dat je bent? Ik, @kluun ben zelfs met @FemkeHalsema gewoon on twittering terms en dan laat jíj niks van je horen als ik je twitter? Terwijl je het toch niet al te druk kon hebben met debatteren, wel? Zal ik je eens wat zeggen, @MaximeVerhagen? Dat wordt weer geen CDA-stem. Zo.

Wordt morgen vervolgd