Werkloosheid daalt weer

De werkloosheid is voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis, in de zomer van 2008, afgenomen.

In april kwam de voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid uit op 437.000. Dat zijn 9.000 werklozen minder dan vorige maand. Het werkloosheidspercentage daalde van 6,1 naar 5,9 procent van de beroepsbevolking.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vandaag de nieuwe werkloosheidcijfers publiceerde, vindt het „te vroeg om te spreken van een omslag”, omdat het aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal van 2010 verder is gekrompen.

In een reactie noemt demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) de nieuwe cijfers echter een „bemoedigend signaal, vooral voor al die mensen en gezinnen die daardoor weer uitzicht krijgen op een baan”. Het goede nieuws komt volgens Donner „sneller dan verwacht”.

Het Centraal Planbureau ging in de laatste prognoses nog uit van een verdere stijging in 2010 naar gemiddeld 510.000 werklozen, ofwel 6,5 procent van de beroepsbevolking. Volgens directeur André Timmermans van uitkeringsinstantie UWV is het te vroeg om nu al te concluderen dat die voorspelling moet worden bijgesteld. „Ik ben voorzichtig optimistisch over de dalende werkloosheid”, zegt hij. „Dat is uiteraard goed nieuws, maar het herstel is broos. De discussie rond de euro laat zien dat het vertrouwen in de economie nog niet optimaal is. Dat kan van invloed zijn op de arbeidsmarkt.”

Volgens de laatste cijfers van het UWV, die ook vandaag werden gepresenteerd, daalde het aantal mensen met een WW-uitkering in april met 9.000 tot 309.000. Het aantal mensen dat vanuit de WW een nieuwe baan vond, kwam uit op circa 20.000. Ook het aantal ontslagaanvragen daalde: het UWV kreeg in de eerste vier maanden van 2010 14.300 aanvragen binnen, 27 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.