Vrije seks gaat Chinese rechter te ver

Wegens het organiseren van groepsseksfeesten is professor Ma Yahoai (53) van de technologische universiteit van Nanking gisteren veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Eenentwintig andere deelnemers aan de partijtjes van Ma – dertien mannen en acht vrouwen, onder wie een politie-inspecteur – werden veroordeeld tot voorwaardelijke straffen van enkele maanden tot drie jaar.

Ma’s veroordeling, die landelijk veel aandacht heeft getrokken, is gebaseerd op een algemene wet tegen losbandigheid die uit 1997 dateert. Het is voor het eerst dat deze wet van toepassing is verklaard op groepsseksfeesten. De hoogleraar computertechnologie noemde zijn arrestatie een „onaanvaardbare inbreuk op zijn slaapkamerprivacy’’. Zijn advocaat zei gisteren dat zijn cliënt de opgelegde straf onacceptabel vindt en zal aanvechten bij een hogere rechtbank.

Ma had zich verdedigd met het argument dat de deelnemers volwassenen waren die via het internet met elkaar in contact waren gekomen. De feesten vonden plaats in hotels of in het huis van Ma’s moeder, een dove en demente vrouw.

Seksuologen en media in China zien in de veroordeling een aanwijzing dat de autoriteiten zich zorgen maken over de steeds vrijere seksuele moraal in het land.

Vooral puriteinse oudere generaties storen zich aan de nieuwe seksuele vrijheid die zij beschouwen als een gevolg van de toenemende welvaart in het land. „Rechters behoren meestal tot de conservatieve groep mensen die moeite heeft om te accepteren dat de opvattingen over seks vrijer zijn geworden”, aldus professor Li Yinhe, seksuoloog en schrijver over de veranderde opvattingen over seks en bijbehorende gedragingen.