Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Meer dan tien jaar geleden werd de 17-jarige Tom Oldenbroek na een avondje stappen onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een sloot bij het Friese plaatsje Schraard. Hoewel bekend was dat het slachtoffer ernstig bedreigd was verklaarden politie en justitie indertijd dat het om een ongeval ging. Nu heeft de politie de zaak heropend.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Onderzoek naar de volgens peilingen afkalvende populariteit onder kiezers van de PVV. En geluksprofessor Ruut Veenhoven en oud-politica Mieke Sterk over het volgens GroenLinks tekort aan aandacht voor geluk. Plus een bezoek aan een middelbare school waar ‘gelukskunde’ een verplicht vak is. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Demissionair minister De Jager over de problemen rond de euro; commentaren over het lijsttrekkersdebat van vanmiddag op Radio 1; en een reportage uit Bangkok. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. De laatste uitzending van het seizoen staat in het teken van het vijfjarig bestaan. Met alle vaste tafeldames en -heren in ‘De Grote Jubileum Quiz’. En speciale bijdragen van de Jakhalzen, Fokke & Sukke en Lucky TV. Ned.3, 19.30-20.28u.

Friday Night with Jonathan Ross. Met als gasten cabaretier Ross Noble, kleinhandelcoryfee en schrijfster Mary Portas, tv-presentator en voormalig voetballer Gary Lineker, en popgroep Gorillaz.BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Trendspotting: Milaan. NRC-redacteur Tracy Metz doet verslag van de Salone del Mobile, de jaarlijkse meubel- en designbeurs in Milaan, waar zij sprak met Nederlandse ontwerpers. Over vormgeving, hergebruik van materialen en het ontwikkelen van nieuwe concepten en technieken.Ned.2, 22.55-23.50u.

documentaire

The Genius of Design: Blueprints for War. Serie over de geschiedenis van (industrieel) ontwerp. Vanavond over oorlogstuig in de Tweede Wereldoorlog: de Duitse Tiger tank, de Britse Mosquito jager/bommenwerper en de Sten Gun.BBC 2, 20.00-21.00u.

amusement

The Company. Voorlaatste aflevering van zesdelige serie over de lotgevallen van een aantal agenten van de CIA in de jaren 50 tot aan de val van het Sovjetimperium.Canvas, 20.40-21.30u.

How to live a simple life. Anglicaanse dominee Peter Owen Jones in laatste aflevering van een serie waarin hij probeert te leven volgens de regels van Franciscus van Assisi. Zonder geld reist hij door Engeland, afhankelijk van de vrijgevigheid van anderen. Ondertussen stapelen zich thuis de rekeningen op. BBC 2, 22.00-23.00u.

Ashes to ashes. Slotaflevering van derde reeks waarin DCI Gene Hunt weer triomfeerde als politiek incorrecte macho. Zijn ondergeschikte Alex Drake probeert uit te vissen of haar baas inderdaad Sam Tyler (uit de eerste serie Life on Mars) vermoord heeft.BBC 1, 22.00-23.00u.

Spectacle: Elvis Costello with... Bruce Springsteen. Eerste van twee afleveringen waarin Costello gesprekjes en optredens met The Boss afwisselt. Opgenomen in een intiem theatertje in New York. Het Gesprek, 22.00-22.45u.

Moses Jones. Eerste aflevering van Britse misdaadserie over een moord die is gepleegd in de Oegandese gemeenschap van Londen. Canvas, 22.05-23.00u.

Cannes Filmfestival 2010. Dagelijks verslag van het kleine nieuws en de hoogtepunten van het 63ste festival, gepresenteerd door Daphne Bunskoek.Ned.2, 23.50-0.10u.

sport

Wielrennen: Ronde van Californië. Rechtstreeks verslag van de zesde rit, een bergetappe van Palmdale naar Big Bear Lake.Eurosport, 22.55-0.45u.

Golf: PGA Championship. Hoogtepunten van de tweede speeldag op de West Course van Wentworth in het zuidoosten van Engeland. BBC 2, 0.50-1.20u.

radio

VPROJazzLive: Doran, Stucky, Studer & Tacuma play Jimi Hendrix. Opnamen uit 2007 van een concert in het Bimhuis. Christy Doran, gitaar; Erika Stucky, zang; Fredy Studer, drums; Jamaaladeen Tacuma, bas, spelen bewerkingen van nummers van Jimi Hendrix. Radio 6, 22.02-0.00u.