Sport kort

Renner Pozzato zorgt voor eerste Italiaanse etappezege in Giro

PORTO RECANATI. Filippo Pozzato heeft in de twaalfde etappe van de Ronde van Italië eindelijk voor de eerste Italiaanse ritzege gezorgd. De nationaal kampioen won gisteren na 206 kilometer de sprint van een kleine kopgroep, die ontstond toen Aleksandr Vinokoerov aanviel op het laatste heuveltje. De Italianen Michele Scarponi, Pozzato en Vincenzo Nibali reageerden alert. ‘Vino’ trok met Nibali in zijn wiel van ver de sprint aan, Pozzato nam over en versloeg makkelijk de Fransen Thomas Voeckler (tweede) en Jérôme Pineau (derde). Klassementsleider Richie Porte werd verrast door de aanval, maar kon in het peloton de achterstand beperkt houden tot een tiental seconden. Niet eerder moesten de Italiaanse wielerfans langer wachter op een dagsucces dan in deze Giro. Tot nu toe dateerde het ‘record’ uit 1973, toen Gianni Motta won in de zesde rit. (ANP)

Vermeltfoort verslaat Phinney in sprint

REUVER. Wielrenner Coen Vermeltfoort heeft gisteren de derde etappe van Olympia’s Tour gewonnen. In Reuver wist de 22-jarige kopman van de Rabo-opleidingsploeg in de massasprint te winnen van de Amerikaanse klassementsleider Taylor Phinney (19), die de proloog en de eerste twee ritten won. Vermeltfoorts ploeggenoot Boy van Poppel finishte als derde. (ANP)

Krajicek dicht bij hoofdtoernooi Parijs

PARIJS. Michaëlla Krajicek is nog één zege verwijderd van het hoofdtoernooi van Roland Garros, in Parijs. De Nederlandse tennisster won gisteren in de tweede ronde van de kwalificaties met 6-4, 6-7 (5) en 6-3 van de Poolse Marta Domachowska. Ze speelt vandaag om een plaats in het hoofdtoernooi tegen de Russin Anastasia Pivovarova. De als zesde geplaatste Arantxa Rus redde het niet. Ze verloor in de tweede ronde van 6-4 en 7-6 (3) van de Spaanse Lourdes Dominguez Lino. (ANP)

Veendam in beroep tegen faillissement

VEENDAM. Voetbalclub Veendam heeft beroep aangetekend tegen het faillissement dat vorige week woensdag door de rechtbank is uitgesproken. Voorzitter Max Becherer hoopt met zijn club op deze manier tijd te winnen om een resterend tekort van 300.000 euro bij elkaar te krijgen. In totaal is een bedrag van 700.000 euro nodig om BV Veendam te redden. Volgens Becherer hebben verschillende sponsors aangegeven om te helpen als er enig zicht is op het voortbestaan van de club. (ANP)

Laurent Blanc na WK bondscoach Frankrijk

PARIJS. Laurent Blanc wordt na het WK voetbal in Zuid-Afrika definitief bondscoach van Frankrijk. Dat heeft de nationale voetbalbond van het land gisteren bevestigd. Niets stond de benoeming nog in de weg, nadat Bordeaux de voormalig international eerder op de dag toestemming had gegeven te vertrekken. De huidige werkgever van Blanc bereikte overeenstemming met de bond over de transfer. De libero van weleer werd met de nationale elf zowel wereld- als Europees kampioen. (ANP)

Twee miljoen verlies voetbalclub Vitesse

Arnhem. Voetbalclub Vitesse heeft over het afgelopen seizoen een verlies geleden van 2 miljoen euro. Het tekort noodzaakt de club tot ingrijpende maatregelen. „Er wordt onder meer een plafond voor spelerssalarissen ingevoerd dat fors lager ligt dan het huidige niveau”, zegt Maasbert Schouten, voorzitter van de raad van commissarissen. Vitesse heeft volgens Schouten door de economische crisis te maken met verminderde inkomsten uit televisiegelden en sponsoring. Schouten kondigde investeringen aan in de commerciële afdeling en de jeugdopleiding. (ANP)