Specialisten werken mee aan korting Klink

De Orde van Medisch Specialisten werkt mee aan de plannen van minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voor een forse korting op hun inkomens. Ze is het echter niet eens met de hoogte van de korting, 20 tot 25 procent. Uit woede hierover schort de Orde het overleg met de minister op.

Dat zegt een woordvoerder van de Orde van Medisch Specialisten. Het ministerie van VWS berekende gisteren dat de specialisten de afgelopen drie jaar ten onrechte 2 miljard euro te veel inkomen hadden ontvangen door fouten in een declaratiesysteem.

Specialisten die het meest profiteerden van deze fout, waren niet bereid tot een tegemoetkoming. Daarom besloot Klink vorige maand alle specialisten per 1 januari 2011 te korten met 18 procent. Doordat de kostenoverschrijdingen gisteren nog hoger bleken, zal de bezuiniging waarschijnlijk oplopen naar 20 tot 25 procent.

De korting heeft tot onrust geleid bij de Orde, omdat specialisten die niet of weinig hebben geprofiteerd van de fout in het declaratiesysteem minimaal 50.000 euro per jaar moeten inleveren. „We praten met alle groepen specialisten om te proberen de korting zo eerlijk mogelijk te verdelen”, zegt een woordvoerder van de Orde. „De korting moet zoveel mogelijk terechtkomen waar die hoort. De huidige verdeling is onrechtvaardig.”

De Orde heeft het plan bijna klaar. Uiterlijk volgende maand presenteren de specialisten hun voorstel. De radiologen zouden al lang akkoord zijn met een eerlijker verdeling van de korting.

De Orde blijft het niet eens met de hoogte van de korting. Ze vindt dat Klink de berekeningen slecht onderbouwt. Hierover heeft de Orde een juridische procedure lopen tegen de minister.

    • Frits Baltesen