Seoul wil een 'prudente' actie tegen N-Korea

Zuid-Korea zal „prudent” reageren op het tot zinken brengen door Noord-Korea van de Zuid-Koreaans korvet Cheonan in maart. Dat verklaarde de regering vandaag na een spoedvergadering van de nationale veiligheidsraad.

Noord-Korea waarschuwt in een reactie dat een oorlog op het schiereiland op het punt staat om uit te breken. Maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat deze boodschap vooral retorisch is.

De Amerikaanse minister Clinton (Buitenlandse Zaken) zei, tijdens een bezoek aan Tokio, dat de bewijzen van de Noord-Koreaanse actie „overdonderend” zijn en dat Pyonyang nu de internationale consequenties van de aanval op het Zuid-Koreaanse marineschip tegemoet kan zien.

Gisteren werden in Seoul de bewijzen gepresenteerd voor het binnendringen van de Zuid-Koreaanse wateren door een onderzeeër van Noord-Korea in maart. De onderzeeër bracht vervolgens de Cheonan met een torpedo tot zinken. Daarbij kwamen 46 van de 75 opvarenden om het leven. De Zuid-Koreaanse president noemde de aanval een „militaire provocatie’’.

Van Noord-Koreaanse zijde werd de beschuldiging ontkend. Pyongyang verklaarde dat het land klaar staat alle overeenkomsten met Seoul te verscheuren. Technisch verkeren de beide Korea’s in staat van oorlog, sinds een wapenstilstand een eind maakte aan de vijandelijkheden van de Korea Oorlog tussen 1951 en 1953.

President Lee noemde het tot zinken brengen van de Cheonan ook een „schending van de wapenstilstand”. Sinds Lee twee jaar geleden werd gekozen zijn de verhoudingen met Noord-Korea aanzienlijk verslechterd.

Clinton zei in Japan: „We kunnen niet toestaan dat deze aanval op Zuid-Korea genegeerd wordt door de internationale gemeenschap.” Na een overleg met haar Japanse collega minister Katsuya Okada sprak Clinton over „een heldere, niet mis te verstane boodschap aan Noord-Korea”.

De Zuid-Koreaanse minister Kim Tae-young (Defensie) zei dat Seoul met de internationale gemeenschap wil komen tot niet-militaire sancties tegen Pyongyang.

Noord-Korea liet aan de „zuidelijke marionetten” weten dat het de huidige situatie beschouwt als „de oorlogsfase”. (Reuters, AP)