SELECTIE THEATER

Festival aan de Werf

Op het Festival aan de Werf in Utrecht zijn allerlei nieuwe theatermakers te zien met opmerkelijke projecten, ervarings- en locatietheater. Dries Verhoeven maakt een internetvoorstelling die zich tegelijk in Utrecht en Indonesië afspeelt. Abattoir Fermé brengt horrortheater over vier vrienden verbonden door een gruweldaad. Interessant zijn de voorstellingen over het Midden Oosten. Where were you on January 8th? van Amir Reza Koohistani is een voorstelling bestaande uit telefoongesprekken over de opstand in Iran vorig jaar. Looking for a Missing Employee van Rahib Mroué is documentair theater over de verdwijning van een Libanese ambtenaar. In Janken en schieten vertelt Ilay den Boer tijdens een busrit over de vlucht van zijn Joodse grootmoeder tijdens de oorlog naar Palestina.

T/m 29 mei in Utrecht. Festivalcentrum op het Neude. Inl: festivalaandewerf.nl

Inl www. festivalaandewerf.nl

Schubert en de SS

In het muziektheaterstuk Ruhe mengt Josse de Pauw liederen van Schubert met monologen uit het boek De SS’ers (1967) van Armando en Hans Sleutelaar. Actrice Carly de Wijs en acteur Dirk Roofthooft bevinden zich onder het publiek, net als de zangers van het Collegium Vocale Gent. Zij zingen de liederen a capella, zoals Räuberlied, Die Nacht en Wehmut. Hoe kan aan de Duitse ziel zowel fascisme als schoonheid ontspruiten?

23 mei Den Haag, 24 mei Hoogeveen. Inl: www.transparant.be

De ondergang van

Joeri Vos maakt een lunchvoorstelling over de kredietcrisis: De ondergang van. Model staat de teloorgang van de DSB bank, maar ook ING en ABN AMRO zijn herkenbaar. In de regie van zijn zus Isil Vos ligt het accent op de zwijgende secretaresse die vanuit haar kamertje alles in de gaten houdt. Rondom haar draven de employees van een omvallende bank. Hoe groter de paniek om haar heen, hoe verstilder en intenser het spel van Mariana Aparicio Torres.

T/m 28 mei Bellevue, Amsterdam. Inl: www.theaterbellevue.nl.

Elf minuten

Het Noord Nederlands Toneel maakt een schokkende voorstelling van Coelho’s roman Elf minuten. Interviews met prostituées geven een kil tegenwicht aan het romantische verhaal. Malou Gorter draagt het existentiële drama op zakelijke toon, maar met veel gevoel voor nuance.

Tournee t/m 22 mei. Inl.: nnt.nl.