SELECTIE MUZIEK

Ivan Fischer Foto NRCH'Blad, Maurice Boyer 031023

Ivan Fischer

Amsterdam De Hongaarse topdirigent Ivan Fischer heeft een huis in Amsterdam en spreekt Nederlands. Gelukkig is hij daarom regelmatig in het Concertgebouw te horen, met zorgvuldig samengestelde concerten. Met het Chamber Orchestra of Europe brengt hij muziek van Rossini en Schubert; de Duitse Julia Fischer (geen familie) soleert in het Vioolconcert van Mendelssohn.

26 mei Concertgebouw, Amsterdam. Inl. www.concertgebouw.nl

Bl!ndman

Amsterdam Vier kwartetten (saxofoonkwartet, slagwerkkwartet, zangkwartet en strijkkwartet) laten - gezeten onder een reusachtige ballon - composities van Bach en Purcell tot Reich en Saariaho over en door elkaar heen schuiven, met een klanktapijt vol nieuwe klanken en onvermoede dwarsverbanden als resultaat.

25 mei Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. Inl.: www.muziekgebouw.nl

Steve Lehman

Amsterdam Het jazzoctet van Steve Lehman bouwt ingenieuze structuren waarin onmiskenbare invloeden uit de hiphop en hedendaagse elektronische muziek te ontdekken zijn. Op zijn album Travail, Transformation, and Flow tilt de altsaxofonist/componist groeps

improvisatie naar een ongekend niveau. Daarmee treedt de jonge New Yorkse musicus in de voetsporen van zijn leermeesters Jackie McLean en Anthony Braxton.

Op 21 mei 20u30 Bimhuis. Inl www.bimhuis.nl

Motorpsycho

Amsterdam Noorse psychedelische rockband draait al ruim twintig jaar mee. Ze putten uit vele stijlen, waaronder rock, pop en folk. Onlangs kwam hun veertiende album Heavy Metal Fruit uit – door sommige critici een space opera genoemd.

Op 22 mei, Paradiso, Amsterdam. Inl. www.paradiso.nl; 23 mei Effenaar, Eindhoven. Inl: www.effenaar.nl; 27 mei, Vera, Groningen. Inl: www.vera-groningen.nl

Paolo Nutini

Utrecht De 23 jarige Schots/Italiaanse zanger maakte indruk met zijn debuut These Streets uit 2006. Springerige pop, smekende soul; Paolo Nutini beheerst vele stijlen. Vorig jaar kwam zijn tweede album uit, Sunny Side Up, waarop reggae invloeden zijn te horen. Zijn optredens worden vergeleken met klassieke rock-‘n-roll revues.

Op 25 mei, Tivoli, Utrecht. Inl: www.tivoli.nl; 26 mei Oosterpoort, Groningen. Inl: www.de-oosterpoort.nl