SELECTIE FILM

The Ghost Writer

Regie: Roman Polanski.

Het weer speelt een grote sfeerbepalende rol in Roman Polanski’s thriller The Ghost Writer. De film begint in regenachtig Londen, als een ghost writer (Ewan McGregor) de saaie memoires van de Britse ex-premier Adam Lang (Pierce Brosnan) moet herschrijven en toegankelijker maken voor een groot publiek. Daarvoor gaat hij naar Martha’s Vineyard, een klein geïsoleerd liggend Amerikaans eiland, waar de permanent bewaakte Lang in een kil modernistisch huis woont met grote ramen die uitzicht hebben op de altijd woeste zee. Lang wordt door het Internationale Strafhof aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Toen hij premier van Engeland was, leverde hij terroristen uit aan de CIA. Eenmaal op het eiland komt de arrogante en goedgebekte schrijver terecht in situaties die steeds ingewikkelder worden. The Ghost Writer is gebaseerd op het boek The Ghost (2007) van de Engelse schrijver Robert Harris; hierin rekent de voormalig politiek journalist af met zijn teleurstelling over de rol van Tony Blair in de aanloop naar de oorlog in Irak.

In: 31 bioscopen

Demain Des L’Aube

Regie: Denis Dercourt

Pianist Mathieu (Vincent Perez) heeft een huwelijkscrisis en neemt tijdelijk zijn intrek in zijn ouderlijk huis. Zijn moeder ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, iets waar vooral zijn wat labiele broer Paul (Jérémie Renier) het moeilijk mee heeft. Paul vindt afleiding in het naspelen van Napoleontische veldslagen. Het bijzonder fraai gefilmde Demain dès l’aube (Morgen bij het ochtendgloren) is een boeiende studie naar twee broers die een mentale crisis doormaken en niet helemaal zeker meer zijn van hun plek in de wereld.

In 6 bioscopen

Win/Win

Regie: Jaap van Heusden

Win/Win speelt zich af op de trading floor van de fictieve Amerikaanse investeringsbank Cahen & Greeson aan de Amsterdamse Zuidas. Daar dwarrelt Ivan als een vlinder rond. Hier en daar een geel memoblaadje met een verkoopadvies achterlatend. Hij is analist, maar lijkt het leven in de dealing room niet al te serieus te nemen. Jaap van Heusden verschaft ons inzicht in de kick en de verslaving van succes. Zijn film toont winnaars die verliezen en verliezers die nog meer kwijtraken.

In 12 bioscopen

When You’re Strange

Regie: Tom DiCillo

Voor When You’re Strange, de muziekdocumentaire over The Doors, had regisseur Tom DiCillo toegang tot al het archiefmateriaal dat van The Doors bestaat. De film draait om Jim Morrison, de charismatische zanger met zelfdestructieve neigingen die door zijn vroege dood - hij was 27 - een mythe werd. When You’re Strange houdt die mythe graag in stand, is vol bewondering voor de labiele zanger/dichter die zoveel dronk en lsd slikte. De overige bandleden en de muziek komen er bekaaid vanaf.

In: 5 bioscopen.

CinemAsia

T/m 30 mei is in het Amsterdamse Ketelhuis het CinemAsia Filmfestival met dit jaar veel aandacht voor de Indonesische cinema. Er worden zo’n 50 Aziatische films vertoond, die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Het festival opent met de Nederlandse première van de film Dream Home (Hong Kong, 2010) met de Aziatische superster Josie Ho.

Inl www.cinemasia.nl