SELECTIE DIVERSEN

Design Festival

Rotterdam Zo'n 500 designers komen volgende week naar Rotterdam voor het European Design Festival. Op het programma staan onder meer een conferentie, de uitreiking van de Design Awards, design wandelingen en tentoonstellingen. Donderdag 27 mei is er een ‘Heldenavond’ in Lantaren/Venster met als gast designer David Carson. Vrijdag zijn er design walks en zondag 29 mei is er een debat in de Arminiuskerk over het belang en de zichtbaarheid van creatieve industrieën in Rotterdam.

Inl www.europeandesign.org.

Verkiezingen

Rotterdam/Utrecht In het Nederlands Architectuurinstituut is woensdag 26 mei 19u30 het nationale verkiezingsdebat over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. En in Tumult gaat het verkiezingsdebat 25 mei 20u over groei, geld en gerechtigheid.

Toegang: gratis. Res: www.nai.nl/inschrijven en info@platformdse.org.

Veiling Garden Objects

Amsterdam Op woensdag 26 mei worden bij Sotheby’s om 14u en 19u tuinobjecten en -sculpturen uit de Piet Jonkercollectie geveild.

De kijkdagen zijn van 21 t/m 24 mei van 10-17u op locatie aan de Rijksstraatweg 23, Baambrugge. Veiling: Sotheby, De Boelelaan 30. Inl 020-5502200 & www.sothebys.com

Vaartocht

Landsmeer De gids van het Ilperveld neemt natuurliefhebbers 24, 29 en 30 mei, van 13u30 tot 15u30 mee voor een rondvaart. In het gebied broeden roofvogels als de bruine kiekendief, torenvalk, havik en buizerd, maar ook veel weidevogels.

Aanmelden: 088-00644 55. Inl www.landschapnoordholland.nl.

Vleesetend plantje

Utrecht Planten, tuinen en natuur spelen vaak een rol in de literatuur. Op een wandeling, 26 mei 19u15, door de Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk wordt een ontdekkingstocht gemaakt door de literaire plantentuin. Er wordt verteld over de planten en hun achtergrond en er worden gedichten en verhaalfragmenten voorgelezen.

Inl Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, 030-2535455 en www.uu.nl/botanischetuinen

Dag van het Kasteel

Hele land Zo'n 90 kastelen, landhuizen en ruïnes zijn Tweede Pinksterdag open voor het publiek. Er zijn rondleidingen, wandelroutes, fietstochten, Living History, exposities, muziek, kinderactiviteiten en demonstraties van zwaardvechters en valkeniers.

Inl www.kastelen.nl

Vurige Tongen Festival

Amsterdam Vurige Tongen is het openingsfestival van de zomer in Ruigoord op 22, 23 en 24 mei. Een poëtisch programma met dichters, zangers, films, lezingen, herinneringen en anekdotes.

Inl www.ruigoord.nl

Klein Knoevenoord

Brummen Landschapstuin Klein Knoevenoord, een particuliere tuin van 15.000 m2, is met zijn bloeiende borders, vijvers, bospartij en knotwilgenlaan open met pinksteren van 10-17u. Bezoekers kunnen een 1 km lange route door de tuin volgen. En wie de tuin in alle rust wil bezoeken kan ook 26 mei tussen 18-22u terecht.

Knoevenoordstraat 66. Inl www.kleinknoevenoord.nl

De geest moet waaien

Arnhem De eerste editie van een festival voor het gesproken woord De geest moet waaien is van 27 t/m 30 mei met schrijvers, dichters, musici, tekenaars, film- en theatermakers. Jan Siebelink en Franca Treur gaan met elkaar in gesprek over de invloed van religie in hun literaire werk. Christiaan Weijts en Ernest van der Kwast brengen ieder een speech met als motto: Ich bin ein Hollander.

Inl www.degeestmoetwaaien.nl.

Kandinsky en Schönberg

Den Haag Over klank, kleur en vorm gaat het concert op 24 mei om 16u in het Gemeentemuseum. Musicologe Sabine van der Heijden zal vertellen over de bijzondere band en de wederzijdse beïnvloeding tussen componist Arnold Schönberg en schilder Wassily Kandinsky. Ook met mezzosopraan Inga Schneider en pianist Cristian Peix.

Kaarten: webshop.gemeentemuseum.nl of aan de kassa.